willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
(Ref:0000210)
Toon map op Google Maps

Castel Saint-Marie te BEAURAING

Uw punten :
(Stem 1 indien u dit erg lelijk vindt, 10 voor iets bijzonder prachtig)

: : : : : :
: :  :  : : :
: :  : : : :
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Dit kasteel domineerde Beauraing, tot op 3 december 1889 's nachts een brand enkel muren en torens liet staan en het geheel omdoopte tot een rune. Tragische samenloop van omstandigheden: het kasteel was net verkocht, en de inboedel zou in Keulen verkocht worden. De arbeiders die een en ander moesten inpakken hadden petroliumlampen mee... vermoedelijk de oorzaak van de brand.

Maar dit was niet de eerste vernieling van het kasteel:

  • Op 22 mei 1436 werd het kasteel vernield in de strijd tussen Jehan II van Herbigny en de aartsbisschop van Luik.
  • De burgemeester van Givet, een zekere De le Colle, vernielde het kasteel met zijn soldaten tijdens de Franse Revolutie.


De franse architect Mestral restaureerde naderhand het kasteel op kosten van de hertog d'Osana. Toen had het kasteel veel uitstraling. In de serres (waarvan de grondvesten nog bestaan), waren planten uit de hele wereld te bezichtigen. Er waren zelfs 2 apen... Heel wat bekenden kwamen er op bezoek, zoals in 1880 de toekomstige koning van Engeland...

Tijdens de Middeleeuwen behoorde Beauraing tot het Hertogdom Luxemburg. De eerste gekende heer was Grard de Beauraing. Beneden in het park staat een romaanse kapel.


Nol Bruggeman: 'Mooie plaats en zeer sfeervol park.'

Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy