Uw punten :
(Stem 1 indien u dit erg lelijk vindt, 10 voor iets bijzonder prachtig)
(Ref:0000472)Toon map op Google Earth

Abdij van Flône AMAYKlik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Rond 1075 gaven 3 leken (Raoul, Folcuin en Lambert) hun eigendommen aan de Kerk, om een religieus leven te beginnen. De bisschop van Luik (Henri de Verdun) zond hen naar Flône, waar het riviertje dat parallel liep met de weg Aarlen - Tongeren in de Maas uitmondde, om er de reizigers te beschermen. Het trio bouwde met hun eigen handen verscheidene molens, een hospitaal en een kapel gewijd aan Sint-Mattheus. Zo ontstond de Augustijnenabdij van Flône.

Ook deze abdij zou meermaals het slachtoffer worden van antireligieuze oprispingen. Het ergste voorval gebeurde in 1568 met plunderingen en brand bij de passage van de troepen van de prins van Oranje. Tijdens de Franse revolutie kwam de abdij in privé-handen tot 1921, waarna de abdij het hoofdhuis werd van de Dames van de Christelijke opleiding.

Het gros van de huidige gebouwen dateert uit de periode 1658-1661. De constructie vormde een gesloten geheel rond twee binnenplaatsen, omringd door hoge muren. De gebouwen aan de andere kant van de weg (Kasteel Goffart) zijn veel recenter: ze dateren uit 1905.

Enkel de kerk kan bezocht worden!

Indien u Frans verstaat en meer wil weten, surf dan naar de site van P. Bertrand
Sponser
Belgium
View
Sitemap
Home
Bronnen
Privacy