Uw punten :
(Stem 1 indien u dit erg lelijk vindt, 10 voor iets bijzonder prachtig)
(Ref:0002341)Toon map op Google Earth

Kasteel van Rumbeke ROESELARE


Foto door Johan Mares (@Belgiumview)


Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Dit kasteel werd tussen 1520 en 1535 gebouwd. Het is één van de oudste kastelen in België uit de Renaissance. Het werd grotendeels in baksteen opgetrokken, met hier en daar zandsteen. De peerspits werd later toegevoegd.

Tijdens de 18e eeuw volgende een lichte, classicistische verbouwing, en werd ook het achterliggende Sterrebos aangelegd naar model van de Prater te Wenen.

Wellicht stond hier vroeger een veel oudere burcht. Volgens een legende vluchtte Boudewijn met de Ijzeren Arm hierheen met Judith, de dochter van Karel de Kale. Na tussenkomst van de paus konden die twee huwen, wat de aanleiding was tot het ontstaan van het Graafschap Vlaanderen.

De ingang werd in 1730 naar de zuidkant verhuisd. De westelijke en oostelijke poortgebouw werden in 1731 gebouwd. Boven de tudorboog oosterpoort bevindt zich het wapenschild van de familie van Thiennes, die het kasteel bouwden. Het kasteel is nog steeds eigendom van afstammelingen van deze familie (onder de naam Limburg-Stirum).

In 1961-65 werd het kasteel gerenoveerd met J. Viérin als architect.

Op het plein voor het kasteel staat een indrukwekkende boom (een plataan), die vermoedelijk uit de 18e eeuw stamt, toen het park werd aangelegd.

François Deroo: 'Sinds twee jaar prachtig gerestaureerd door de Beroepsfederatie van autobus en autocaruitbaters van Belgie.'

Rudy van Elslande: 'Over de geschiedenis van het kasteel van Rumbeke en haar bewoners is reeds heel wat onderzoek gepleegd. Ondanks dit moet er nog heel wat gebeuren.

Proefsleufonderzoeken (1997-2001) en opgravingen (2005-2006) brachten aan het licht dat reeds tijdens de prehistorie deze plaats bewoond was. Een bewijs hiervan is een grafheuvel uit de bronstijd. Ook nadien was deze plaats bewoond tijdens de Gallo- Romeinse periode. Restanten van een tegula (tegulae) bevestigen dit (of gaat het hier om een middeleeuwse recyclage?). Tijdens de Karolingische periode was deze site zeker en vast bewoond en dit wordt bevestigd door de talrijke potscherven die hier gevonden werden.

Over de eerste bewoners wordt vermeld, dat het eerste kasteel oorspronkelijk behoorde in de 13de eeuw aan de heren van Wervik en daarna door de heren van Nevele. Recentelijk hebben we aangetoond dat het hier gaat om dezelfde familie. Voor 1250 kan men moeilijk spreken van familienamen zoals wij deze thans kennen. Het zijn eerder bijnamen waarbij de herkomst of het bezit van personen een belangrijke rol speelden. Dezelfde personen van deze familie werden in West-Vlaamse documenten vermeld als van Wervik, terwijl ze in Oost-Vlaanderen van Nevele genaamd werden.

De geschreven geschiedenis begint eigenlijk 100 jaar vroeger. In 1128 wordt een Radulf van Rumbeke vermeld als één van de ondertekenaars in een begiftigingsdocument van gravin Clementia. Of deze Radulf ook de eigenaar was van de heerlijkheid blijft een open vraag. De Doornikse burggraaf Evrard II Radulf van Mortagne (vermeld tussen 1135 en 1159) wist zijn bezittingen uit te breiden met de heerlijkheid Rumbeke. Het is echter niet bekend of hij dit goed wist te verwerven van de hoger vermelde Radulf of door het huwelijk met Richilda van Henegouwen. Zij was een rechtstreekse afstammeling van graaf Boudewijn I van Vlaanderen. Daar talrijke legenden ontstonden uit bekende gegevens, is het in dit verband ook niet ondenkbaar dat Rumbeke oorspronkelijk een grafelijk bezit was.

Tussen 1215 en 1222 was Walter van Nevele, heer van Nevele en Wervik, eveneens heer van Rumbeke. De heerlijkheid Rumbeke werd geërfd door zijn oudste zoon Walter van Nevele-Wervik (vermeld tussen 1223 en 1237). Zijn oudste zoon eveneens Water genaamd werd in 1237 de volgende heer van Rumbeke en had zich gevestigd op het kasteel. Zijn oudste zoon en kleinzoon droegen eveneens de voornaam van Walter.

Over de verdere bezitters van het kasteel en de heren van Rumbeke bestaan er heel wat verwarringen. Aanleiding hiervan is de vervalste genealogie van Le Carpentier 1664). Deze genealoog creëerde een Thomas van Wervik, die eveneens heer van Rumbeke was. Deze Thomas zou een dochter gehad hebben Maria die huwde met Roeland van Nevele, de vermeende zoon van Evrard V Radulf van Mortagne, burggraaf van Kortrijk en heer van Nevele. Op die manier zou de heerlijkheid Rumbeke opnieuw in het bezit gekomen zijn van de heren van Nevele. In geen enkele eigentijdse bron wordt deze Thomas genoemd. Verder is het over bekend dat Le Carpentier talrijke oorkonden vervalst, vervormd of zelfs uitgevonden heeft en dit met oog op het opstellen van adellijke genealogieën.

Vanaf de 14de eeuw zijn de bezitters van het kasteel van Rumbeke dankzij de documenten zeer goed bekend. Het kwam in bezit van de families Van Lichtervelde, Van Gistel en Antoing. Deze families waren tevens heren van Wervik. In 1426 werd de heerlijkheid Rumbeke verkocht aan Segher de Langemeersch. Door huwelijk kwam de heerlijkheid in 1479 in het bezit van de familie de Thiennes. In 1649 werd de heerlijkheid verheven tot graafschap. Het kasteel werd nadien nog een lange tijd bewoond door de familie de Thiennes en hun afstammelingen de graven de Limburg Stirum. In 1988 verkocht graaf Guillaume de Limburg Stirum het kasteel aan de NV.V. Sterrrebos.

Bibl.
VAN ELSLANDE R., De heren van Nevele en Wervik vanaf 1067 tot 1300, in: Het Land van Nevele, 41ste jg., juni 2010, nr. 2, blz. 3-35
GENEALOGIE VAN ELSLANDE:
tps://sites.google.com/site/genealogievanelslande/02-het-elsland/nevele--- werviktps://sites.google.com/site/genealogievanelslande/02-het-elsland/nevele--- wervik
tps://sites.google.com/site/genealogievanelslande/03-ascendenten/c-familie-van- mortagne-burggraven-van- doorniktps://sites.google.com/site/genealogievanelslande/03-ascendenten/c-familie- van-mortagne-burggraven-van-doornik
tps://sites.google.com/site/genealogievanelslande/03-ascendenten/d-familie-van- mortagne-burggraven-van- kortrijktps://sites.google.com/site/genealogievanelslande/03-ascendenten/d-familie- van-mortagne-burggraven-van-kortrijk
DE JOIGNY DE PAMELE, Manuscript relatif aux seigneures de Flandres, publié par le comte Henri de Limburg-Stirum, in: Annales du Cercle Archéologique et Historique d'Audenaerde, 1935, VIII, sub. verbo. Rumbeke, blz. 213;
ROELANDT J., De heerlijkheid Wervik, in: De Leiegouw, 1963, V, blz. 203, e.v.;
DELBAERE J., Kasteel en kasteelheren te Rumbeke, in: Handelingen van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk, 1963-4, XXXIII, blz.5-200.'


Andrea Vynckier: 'Prachtig kasteel, heel veel bezocht de binnenkant is ook de moeite aan te bevelen voor een bezoekje.'

dieter caesteker: 'prachtig kasteel mooi bos '








Sponser
Belgium
View
Sitemap
Home
Bronnen
Privacy