willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1679 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0006162)
Muinkpark te GENT

Muinkpark GENT foto
Foto door Johan De Bock
Muinkpark GENT foto: Muinkpark GENT foto: Muinkpark GENT foto: Muinkpark GENT foto: Muinkpark GENT foto: Muinkpark GENT foto:
Muinkpark GENT foto: Muinkpark GENT foto: Muinkpark GENT foto: Muinkpark GENT foto: Muinkpark GENT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Johan De Bock: 'Het Muinkpark ligt tussen het Zuidpark en de St. Pietersabdij. Dit waren vroeger de Muinkmeersen: natte grond langs de Schelde-oevers, weilanden.

Halfweg 19e eeuw zagen de Gentenaars dat de Antwerpse dierentuin veel succes kende. Gent, als grootste stad van Vlaanderen, kon uiteraard niet achterblijven en men besloot ook een 'beestenhof' in te richten. De gronden van de Muinkmeersen leken ideaal: aan de rand van de stad, juist naast het nieuwe spoorwegstation Gent-Zuid (dat dus de toeristen aan de deur kon afzetten - ze hadden goed naar Antwerpen gekeken) - en de grond was toch voor niet veel anders bruikbaar. In 1851 werd de 'beestenhof' (naar ontwerp van Arch. A. Pauli) dan ook met veel luister geopend.
Er zaten o.a. bizons, apen, beren, dromedarissen - zelfs een olifant: 'Betsy'! Rond de vijver waren er kooien met exotische vogels. Ook de universiteit werd er beter van: dode dieren werden aan de Univ geschonken voor studie - een aantal zijn nog steeds te vinden in het Museum voor Dierkunde van de Univ. De dierentuin was wel vrij klein: 5.5 ha (de Antwerpse dierentuin is 10 ha groot)

Begin 20e eeuw viel de belangstelling sterk terug. Uiteindelijk werd de dierentuin gesloten, en de gronden verkaveld - tot wat nu de wijk rond het Muinkpark is. De straatnamen herinneren nog aan de dierentuin: Zebrastraat, Leeuwstraat, ...
Het enige stukje dat nog overblijft is dit Muinkpark met de vijver waarrond de vogelkooien stonden als centraal punt. Het is ook nu nog steeds een mooi park, een oase van rust in de drukke stad. Er rond staan nog heel wat goedbewaarde herenhuizen uit het interbellum. Helaas kennen de meeste mensen het enkel aan de buitenzijde, bij het zoeken naar parkeerplaats als ze naar de film gaan...
'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy