willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.7 door 1699 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0005806)
Hill 60 - Heuvel 60 te ZILLEBEKE / IEPER

Hill 60 - Heuvel 60 ZILLEBEKE / IEPER foto
Foto door Johan De Bock
Hill 60 - Heuvel 60 ZILLEBEKE / IEPER foto: Hill 60 - Heuvel 60 ZILLEBEKE / IEPER foto: Hill 60 - Heuvel 60 ZILLEBEKE / IEPER foto: Hill 60 - Heuvel 60 ZILLEBEKE / IEPER foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Johan De Bock: 'De Engelsen noemden het Hill60 (waarbij de 60 staat voor de hoogte). Het is een onderdeel van de Hoogte van Wijtschate.

Deze heuvel is geen natuurlijke heuvel: hij ontstond als dumpplaats voor de afgegraven grond voor eht (nooit voltooide) kanaal Ieper-Komen.

Hij werd op 10/12/1914 ingenomen door de Duitsers (zoals bijna alle heuvels rond Ieper).
De Engelsen groeven dan mijngangen onder de heuvel, die ze op 17/04/1915 lieten ontploffen. De immense krater ligt er nog steeds.

Er werd nog wat gevochten, de Duitsers en de Engelsen veroverden om beurten nogmaals de heuvel, tot hij uiteindelijk in Engelse handen bleef.

De bunker op het terrein is tweeledig: de basis werd door de Duitsers gebouwd, maar de Engelsen hebben er nadien een eigen bunker bovenop gebouwd. Het verschil is te merken aan de gebruikte bekisting: de Duitsers gebruikten takken, de Engelsen golfplaten. Onder de heuvel liggen nog talloze soldaten die nooit opgegraven werden. Het is dus in feite ook een oorlogskerkhof. De bomen groeiden er nadien bovenop, en vormen zo een imposant monument.'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy