willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1844 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0005799)
restanten kanaal Ieper-Komen nabij te ZILLEBEKE / IEPER

restanten kanaal Ieper-Komen nabij ZILLEBEKE / IEPER foto
Foto door Johan De Bock
restanten kanaal Ieper-Komen nabij ZILLEBEKE / IEPER foto: restanten kanaal Ieper-Komen nabij ZILLEBEKE / IEPER foto: restanten kanaal Ieper-Komen nabij ZILLEBEKE / IEPER foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Johan De Bock: 'Het ligt er wat verloren bij, na al die jaren.
Nochtans is hier een heel verhaal aan verbonden. Reeds van in de middeleeuwen wou men een verbinding maken tussen de Leie en de IJzer om zo de streek rond Kortrijk een directe verbinding met de zee te geven (inplaats van via Gent te moeten rondvaren).
Maar de aard van de ondergrond maakte dit quasi onmogelijk - er lag een hoge heuvelrug in de weg. Tot men midden 19e eeuw met de industriele revolutie dacht over de nodige technologie te beschikken. De 'Compagnie du canal du Lys à Ieperlee' werd opgericht en men begon eraan. Maar aardverschuivingen maakten de bouw van een tunnel door de heuvel onmogelijk en de compagnie ging op de fles. In 1890 ondernam men een nieuwe poging, maar opnieuw stortte de tunnel in. In 1902 begon men er met de moed der wanhoop opnieuw aan, ditmaal zonder tunnel, men wou de heuvel gewoon afgraven. Maar ook nu verzakten de oevers terwijl de werken nog bezig waren. In 1913 werden de werken definitief stilgelegd. de opkomst van de spoorwegen en de auto's hadden het kanaal overbodig gemaakt. Intussen waren er wel al enkele bruggen over het kanaal gelegd.

En dan kwam de eerste wereldoorlog. Door de graafwerken aan het kanaal was de ene oever sterk opgehoogd. Een gedroomde versterking tegen de aanstormende vijand, en de Engelsen maakten er al gauw een soort bastion van, 'The Bluff'. Deze versterking maakte deel uit van de 'Sailient' rond Ieper. De ganse oorlog door werd er verwoed slag geleverd om het bezit van deze hoogte (samen met de naburige 'Hill 60'). De heuvel wisselde een paar keer van bezetter.
Het terrein vertoont nog steeds de littekens van de mijnenslag die hier gevoerd werd.

Momenteel is het een beschermd natuurgebied. Sinds 1973 is het een provinciaal domein (Palingbeek). Je kan er wel wandelen en fietsen. '

Trobken Trobken: 'Ik heb het hele verhaal nog eens samen geraapt op het internet (incl. bronvermelding), samen met foto's van vroeger en foto's van nu die ik ter plaatse gaan maken ben. Prachtige streek, interessant gebied. 't Deed me wat denken aan 'n scène in Robbedoes (de groene paddenstoelen van graaf Van Rommelgem die alles overwoekeren). Anyway; hier vind je mijn weblink: http://trobken.weebly.com/kanaal-ieperkomen.html'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy