willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 741 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŽ via Willekeurig
(Ref:0005777)
SPE / De Centrale te GENT
(Dok Zuid (ingang Kraankinderstraat),)

SPE / De Centrale GENT foto
Foto door Johan De BockJohan De Bock: 'Wie via de kleine ring rond Gent van de Muide naar de Dampoort rijdt, ziet achter het Stapelplein ineens een vierkant gebouw met een massieve industriŽle schoorsteen opduiken, met de letters 'SPE'. Dit is momenteel 'De Centrale', een intercultureel ontmoetingscentrum.

In 1924 onteigende de stad Gent hier een aantal bedrijfsgebouwen. Deze werden afgebroken en op de vrijgekomen plaats bouwde de stad zijn eigen electriciteitscentrale (op steenkool). De werken gebeurden onder leiding van Ingenieur Coune. In het bureelgebouw zijn sporen van vroege art-deco terug te vinden. In 1930 werd de turbinezaal gebouwd. De machinerie kwam uit eigen streek: stoomturbines gebouwd door de Gentse werkhuizen Van den Kerckhove en alternatoren van 'Den Acec', iets verderop aan Dok Noord. Deze toestellen werden bewaard en staan nog steeds opgesteld in de turbinezaal. Op de terreinen langs het Dok zag je steeds grote stapels steenkolen liggen, die per schip aangevoerd werden. Er was een laadbrug over de straat, de kolen werden via een transportband rechtstreeks uit de ruimen van de schepen overgeheveld, zonder het drukke verkeer te hinderen. Deze laadbrug is intussen wel afgebroken.
Rond 1950 werden de bureelgebouwen opgetrokken (arch. Georges Bontinck). In 1958 werd gestart met een stadsverwarmingsnet. Bij het produceren van electriciteit kwam immers erg veel warmte vrij. Die werd benut om stoom aan te maken, die via een ondergrondse leiding (onder andere) vervoerd werd naar de nieuwe sociale appartementsgebouwen aan het Rabot. Zo werden deze goedkoop verwarmd. In de winter kon je op straat de loop van die leiding volgen: waar ze de straat kruiste bleef er nooit sneeuw of ijs liggen!

De electriciteitscentrale bleef in gebruik tot rond 1980- dan werden zowel de gas- water-als electriteitsbedrijven van de stad overgenomen door Electrabel. De gebouwen stonden vele jaren te verkommeren, tot ze in 1999 gerenoveerd werden onder leiding van Arch. Berteloot.
Meteen kregen ze een nieuwe bestemming als intercultureel ontmoetingscentrum 'De Centrale' - in een multiculturele buurt als deze een zeer nuttige functie. '

Bernard Hebbelynck: 'Tussen de jaren 50 en 80 werd hier elektriciteit opgewekt door de grootste dieselmotor ter wereld ontworpen en gebouwd in de ACEC. De cylinders hadden een diameter van 2m. Men verbrandde er de goedkoopste en vuilste brandstof. Vandaar altijd een gele rook vol zwavel. 'FranÁais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy