willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 2175 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0005774)
ACEC (Werkhuizen Carels) te GENT
(Sassevaartstraat)

ACEC (Werkhuizen Carels) GENT foto
Foto door Johan De Bock
ACEC (Werkhuizen Carels) GENT foto: ACEC (Werkhuizen Carels) GENT foto: ACEC (Werkhuizen Carels) GENT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Johan De Bock: 'De Sassevaartstraat is momenteel nauwelijks herkenbaar: het is een doodlopend stukje dat uitkomt op de (vrij recente) Muidelaan - en toegang geeft tot een ruime parkeerplaats. Hier ligt de ingang van de vroegere Werkhuizen Carels. Dit bedrijf kwam hier in 1839, en bouwde kleine stoommachines voor de industrie en voor poldergemalen (deze leverde men vooral aan Nederland).

In 1894 kon Carels de allereerste licentie ter wereld bekomen voor de bouw van dieselmotoren - dank zij de goede relatie tussen de familie Carels en Rudolf Diesel (hij had de uitvinding nog maar pas gepatenteerd). Dit gaf de firma een enorme impuls en ze verwierven een wereldwijde reputatie. Hun diesels werden in de grote schepen ingebouwd. In 1921 stelde het bedrijf bijna 1800 mensen tewerk. Kort nadien gaat het een samenwerking aan met ACEC (Charleroi). Van dan af staat de fabriek ook in Gent bekend als 'den Acec'. Het terrein beslaat mettertijd het hele blok tussen Sassevaartstraat, Dok Noord en Doornzelestraat.

Vanaf 1970 gaat het echter bergaf met de firma ACEC, en de afdeling in Gent krijgt flinke klappen. In 1986 wordt de productie gestopt. Er is dan nog wel wat activiteit (voornamelijk als distributiepunt). In 2005 wordt de fabriek definitief gesloten.

Intussen worden delen verhuurd, oa als fuifzaal.

Momenteel is er een project gestart om deze site nieuw leven in te blazen: er komt woongelegenheid, plaats voor KMO's, een park, winkelcentrum, plaats voor cultuur, enz. Enkel de spiegelfabriek Meyvaert (die sinds zeer lang een deel van het gebouw gebruikt) blijft nog over.

Maar voorlopig is dat allemaal nog toekomstmuziek, want de procedure is pas gestart - de bouwvergunningen moeten nog bekomen worden, en daarenboven is het de bedoeling dit geleidelijk -gespreid in de tijd - uit te voeren. '

Rita Vanherzeele: 'Ik weet er eigenlijk vrij weinig over, enkel dat mijn grootvader Bernard Van Herzeele chef-monteur was bij Carels.
Hoewel Gentse van geboorte, woon ik sinds 30 jaar in Izegem.
Daar staat een enorme stoommachine, gebouwd door de firma Carels in de tijd dat mijn grootvader er nog werkte. Zou het kunnen dat hij ze mee gebouwd heeft? Hoe kan ik dat te weten komen?
Ik heb het hier gevraagd, maar de mensen hoewel vriendelijk, hadden er geen interesse in.'

Ronny Muyshondt: 'Ik sta op het punt een oude loodsboot te kopen waar een Carels, 6 cyl, 1050 hp te kopen. De motor is uiteraard stuk maar aangezien we het als gedeeltelijk museum maar ook commercieel willen gebruiken zou hij gereviseerd moeten worden. Zelf ben ik van binneschippers afkomst en is ABC (Anglo Belge) degene die daar nog eventueel verstand heeft. '

Enca Caen: Het kunstwerk heeft dus in de oude elektriciteitscentrale van Izegem tentoon gestaan bij de nog heel goed onderhouden en nog werkende stoommachine der gewezen fabrieken Carels.
Nu is het zo dat na de bouw van lofts, winkelcentra, ondergrondse parking en noem maar op, ook 3 nieuwe pleinen worden aangelegd waarvan het hoofdplein, het Carelsplein zal noemen. Met uitzondering van mijzelf zijn er geen foto's van het beeld in de omloop van het kunstwerk gemaakt als eerbetoon voor de gewezen fabrieken, heeft dit beeld in IZegem tentoon gestaan en zal vermoedelijk een plaats krijgen op het Carelsplein.'

Bernard Lefevre: ' Gewerkt in ACEC Van 1960 tot 1988 Dan in brugpensoen aan 50Jaar geboren 1938 Gewert als lasser voor de Diezel. '


hein dhondt: ' ZAG ER MOOI UIT'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy