willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 1484 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0005773)
Huis Lalemant/Concordia te GENT
(Stapelplein)

Huis Lalemant/Concordia GENT foto
Foto door Johan De BockJohan De Bock: 'Dit gebouw bevindt zich op de hoek van de Doornzelestraat en het Koophandelsplein.
Bouwgegevens heb ik niet, maar dit is een belangrijk gebouw. Het huisvest de firma Lalemant, een rederij/scheepsbevrachter die allang zeer actief is in de Gentse haven. Daarnaast (foto 1, rechterzijde) de firma Concordia, een verzekeringsmaatschappij gespecialiseerd in het verzekeren van binnen-en zeeschepen en hun lading. Deze imposante gebouwen geven duidelijk de macht van dergelijke bedrijven weer.
De Doornzelestraat die je erachter ziet, was vroeger de vestigingsplaats van het Doornzeleklooster (benedictinessen, 1650) (de straat noemde vroeger trouwens de Paepestraat of Priesterstraat). In de loop van de 20e eeuw werd dit grote klooster stelselmatig afgebroken. Tot rond 1980 was het huis van de abt nog over - daarin was het Havenkantoor van de toenmalige Kredietbank gevestigd. Maar het gebouw kon niet meer aangepast worden aan de eisen voor een modern bankkantoor, en het werd vervangen door de huidige nieuwbouw waarin KBC gevestigd is (bruin gebouw met plat dak en betonnen ringbalken dat je voorbij de parking achter het gebouw van Lalemant ziet aan dezelfde zijde van de Doornzelestraat). 'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy