willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 2141 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0005757)
Dorpsplein van Schellebelle te WICHELEN

Dorpsplein van Schellebelle WICHELEN foto
Foto door Johan De Bock
Dorpsplein van Schellebelle WICHELEN foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Johan De Bock: 'Overzicht van het dorpsplein van Schellebelle (enkele jaren geleden verkozen tot mooiste dorpsnaam van Vlaanderen).

Het ziet er nu een beetje kaal uit nu de bladeren van de bomen zijn, maar het is een gezellig pleintje met veel groen, een typisch voorbeeld van een Frankische Dries. Het is door de jaren steeds kunnen ontsnappen aan overdreven betonwoede.

Op dit plein wordt ieder jaar nog Potjesmarkt gehouden, een gereputeerde jaarmarkt die tot ver in de geschiedenis teruggaat. Iedere zondag is er een kleine boerenmarkt.

Waar de baan naar Wetteren begint, staat de vroegere pastorij. Bij gebrek aan pastoors, wordt het gebouw nu gebruikt door de gemeentediensten.

De gemeente Schellebelle ontstond waarschijnlijk toen een Frankische stam hier aankwam. Hun ossewagens werden, naar Frankische gewoonte, in een V opgesteld - de tip hier aan de huidige pastorij. Dit was voor hen de offerplaats, waar de sjamaan verbleef. Iedere familie kreeg het land dat achter hun ossewagen lag - de ruimte binnen de V was voor gemeenschappelijk gebruik.

De korte zijde van de gelijkbenige driehoek die aldus gevormd werd, lag wat hoger (is de zijde waar je op foto 1 naar kijkt). Hier vergaderden de 'wijze oude mannen' - de dorpsleiders. Dat is tot op vandaag herkenbaar:
- op die korte zijde vinden we nu het oude Gemeentehuis (waar nu de politie en bibliotheek in ondergebracht zijn)
- De kerk staat net naast de tip van de V: toen de missionarissen hier aankwamen, konden ze niet zomaar de offerplaats in beslag nemen. Eerst moesten de heidenen bekeerd worden. Dus gingen ze wel zo dicht mogelijk erbij zitten. Mettertijd raakte iederen bekeerd, de sjamaan verdween en dan bouwden ze hun pastorie op de vroegere offerplaats - zodat niemand zich nog zou kunnen bedenken.'

(Dorpszicht of stadszicht)
Marc Van Imschoot: 'Echt een gezellig dorpsplein, vooral 's zomers genieten op het malse gras en onder de schaduw van de grote bomen. Er zijn voor de dorstigen veel zonnige terrasjes en de eendagstoeristen nemen de overzetboot om naar de Aard en Kalkense Meersen te wandelen of fietsen. Iedere 2e zondag na Pinksteren is hier op het Dorp POTJESMARKT en 's maandags JAARMARKT. Half augustus is er hier een heus openluchtfeest met barbeque en kampvuur en optredens genaamd FIESTA CAMPESTRA.'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy