willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 2059 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0005751)
Fonteintje te GENT
(Kalandenberg)

Fonteintje GENT foto
Foto door Johan De Bock
Fonteintje GENT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Johan De Bock: 'Dit fonteintje is een imitatie van een 16e-eeuws italiaans fonteintje, die rond 1900 'voor echt' verkocht werd aan Gentse burgers.

Rond 1950 schonken ze het aan de stad. Het stond vanaf 1964 op de Nieuwe Beestenmarkt (voor de Gentenaars: de Hondenmarkt), en werd een tiental jaren geleden naar de Kalandenberg gebracht.

Misschien ook leuk om weten: Als je je afvraagt vanwaar de naam Kalandenberg komt, dit heeft niets te maken met 'klanten' (kalanten in het oude Gents) maar wel met het feit dat hier in de buurt een 'kalande' stond: dat was een machine om stoffen te strijken en te doen glanzen.

En 'berg' komt vreemd over als je dit vlakke pleintje bekijkt.

Origineel noemt de plaats trouwens 'An den Calanderbergh'. Men denkt dat met Kalanderberg de (lage) heuvelrug was waarop het Gouvernementsgebouw staat. En inderdaad, als je van aan het fonteintje de Oranjeberg inkijkt, zie je dat dit straatje wat omhoogloopt naar de inrijpoort van het (oude) Gouvernementsgebouw. Daarboven moet ergens in de 14e eeuw het gemeentelijk Calanderhuus gestaan hebben, waarin die glansmachine ondergebracht was. Ze werd aangedreven via een rosmolen, en de wevers en volders mochten er vrij gebruik van maken. Het is niet gekend wanneer dit gebouw verdwenen is. 'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy