Johan De Bock: 'De foto's tonen opgegraven funderingen van de oude Cataloniestraat, die vroeger van de Koornmarkt doorliep tot voorbij het Belfort.
Dit was een smalle steeg, die in de loop der eeuwen diverse namen kreeg: Cattesteghe en Catalognestraat in de 15e eeuw, in de 17e eeuw Croonstraetken. In 1836 werd de straat verbreed door het slopen van de huizen aan de noordzijde. Het is van deze huizen dat je hier de funderingen ziet.
Er werden nieuwe huizen gebouwd op een nieuwe rooilijn. Deze huizen werden op hun beurt afgebroken rond 1900, en hier werd het eerste deel van het Emiel Braunplein aanelegd met het oog op de Wereldtentoonstelling van 1913. Men voorzag toen al de ruimte van het huidige plein, maar de voltooiing (afbraak huizenblok ana de kant Poeljemarkt) werd pas rond 1960 verwezenlijkt. En nu, opnieuw 50 jaar later, zal men hier een ondergrondse theaterzaal realiseren (waarvan al sprake was rond 1980 toen men hier als tussenstap een ondergrondse parkeergarage wou bouwen - die door de Gentenaars bij referendum tegengehouden werd). '
Sommige mensen waren bijzonder verbolgen over de manier waarop de opgravingen beëindigd werden, om in december 2009 de ijspiste te kunnen zetten. Terwijl de archeologen nog vollebak aan het opgraven waren, werden de opgraven terug dichtgegooid.
Français English
|