willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1647 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0005727)
Molens Goethals te GENT
(Meersenierstraat)

Molens Goethals GENT foto
Foto door Johan De Bock
Molens Goethals GENT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Johan De Bock: 'De eerste foto geeft een beeld van de zijkant langs de Lieve van het gebouw Molens Goethals, met vierkante schouw. Dit is een stukje industriele archeologie: de eerste fabrieksschouwen waren vierkant omdat met de techniek van de ronde schouwen nog niet beheerste.

Deze graanmolens bleven in bedrijf tot midden 2008 - en het gebouw is nu uitgebreid met een modern beglaasd gedeelte en in gebruik als museum.

Niet alle molens waren windmolens - in de stad was dat wat moeilijk. En er was ook te weinig stroming om een watermolen te gebruiken. Daarom nam men hier zijn toevlucht tot rosmolens: de molenstenen werden aangedreven door paarden. Dit kun je zien aan een gevelversiering langs de kant van de Meersenierstraat (foto 2) - hier is een gestileerde afbeelding te zien van dergelijke molen. Deze soort molens werd trouwens veel gebruikt in Gent.

Pittige anecdote: naarmate fabrieken verhuisden buiten de stad, werden de ateliers dikwijls omgevormd in cabaretten. De rosmolen werd dan een paardjesmolen (zoals we nu nog kennen van de kermis), waarop de aanwezige dames hun charmes konden demonstreren. Geen kinderspeelgoed dus! 'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy