willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 1670 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŽ via Willekeurig
(Ref:0005671)
Enkele dorpszichten Doel te KIELDRECHT / BEVEREN

Enkele dorpszichten Doel KIELDRECHT / BEVEREN foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Enkele dorpszichten Doel KIELDRECHT / BEVEREN foto: Enkele dorpszichten Doel KIELDRECHT / BEVEREN foto: Enkele dorpszichten Doel KIELDRECHT / BEVEREN foto: Enkele dorpszichten Doel KIELDRECHT / BEVEREN foto: Enkele dorpszichten Doel KIELDRECHT / BEVEREN foto: Enkele dorpszichten Doel KIELDRECHT / BEVEREN foto:
Enkele dorpszichten Doel KIELDRECHT / BEVEREN foto: Enkele dorpszichten Doel KIELDRECHT / BEVEREN foto: Enkele dorpszichten Doel KIELDRECHT / BEVEREN foto: Enkele dorpszichten Doel KIELDRECHT / BEVEREN foto: Enkele dorpszichten Doel KIELDRECHT / BEVEREN foto: Enkele dorpszichten Doel KIELDRECHT / BEVEREN foto:
Enkele dorpszichten Doel KIELDRECHT / BEVEREN foto: Enkele dorpszichten Doel KIELDRECHT / BEVEREN foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Het dorp Doel moet misschien plaats ruimen voor het Deurgangdok.

Wij waren op bezoek in juni 2009. Er waren reeds heel wat mensen verdwenen, die hun huis onder morele dwang (en voor een naar het schijnt vrij pover bedrag) hebben moeten verkopen. Om het dorp onbewoonbaar te maken - en de overblijvers moreel aan te porren om ook te vertrekken - werden reeds heel wat woningen afgebroken.

Dat is echter buiten de vindingrijkheid van de bewoners gerekend! Ze maken nu van hun dorp Doel een 'kunstdorp'.

Wij tonen u enkele dorpszichten... zonder ons met de politiek de bemoeien. Maar we vinden het zeker jammer dat zoveel bewoonbare huizen verdwenen zijn, terwijl er veel twijfel is of het dok er inderdaad komt (en zo ja, zeker wanneer). Twijfel om allerlei redenen

  • Vlak naast een kerncentrale? Om veiligheidsredenen vind ik persoonlijk dat zulks alvast een onnodig risico is... stel dat er in de haven een ernstig ongeval met brand of ontploffingen gebeurt...
  • Economische crisis: is er wel meer haven nodig?

Frits Schetsken: 'Het is niet het Deurganckdok waarvoor Doel moet verdwijnen, want dat dok is nu in volle aanleg. Aan de Scheldezijde is het een open dok, waar dus de schepen rechtstreeks kunnen binnenvaren. Aan de achterkant komt dan de Deurgancksluis met afmetingen die wedijveren met de Berendonksluis - de grootste ter wereld - om via die sluis ook de achterliggende havens op de linker Scheldeoever te kunnen bereiken. Die zijn nu reeds bereikbaar vanaf de Schelde via de Kallosluis en krijgen zo dus een tweede toegang. De Deurganck was ooit een oude Scheldearm die tussen Doel en Fort Liefkenshoek in het land sneed.

Waar het dorp Doel wel rechtstreeks door wordt bedreigd is het plan voor de aanleg van een tweede direct toegankelijk dok, het Saeftinghedok, genoemd naar een reeds verzwolgen dorpje, dit keer niet door menselijke activiteiten, maar door een grote vloed. Dat juist een dok met die naam Doel fataal zal worden doet wel enigszins cynisch aan natuurlijk.

Al vele jaren geleden is op politiek niveau beslist om Doel van de kaart te vegen om de havenuitbreiding optimaal te kunnen realiseren. Tegen dat economische belang konden de bewoners van Doel natuurlijk niet optornen, al hebben ze wel snel de sympathie gekregen van talloze individuen, actiegroepen en zelfs sommige politieke partijen. Die belangstelling heeft ertoe geleid dat de plannen rond Doel heel stilletjes en voetje-voor-voetje worden uitgevoerd tot op een punt waar de feitelijke onbewoonbaarheid kan worden vastgesteld en de laatste harde kern van bewoners gedwongen zal worden te vertrekken.
Ik heb mij altijd afgevraagd of men dit niet creatiever had kunnen oplossen, bijvoorbeeld door het hele dorp te verplaatsen naar een gebied stroomopwaarts dat buiten de economische belangen valt. De letterlijke verplaatsing van een compleet dorp met alle huizen en het hele stratenpatroon als visitekaartje van onze spitstechnologie, waarvan dan een mooie film wordt gemaakt die gratis aan alle tv- stations wereldwijd wordt aangeboden. Is een goedkopere vorm van public relations voor BelgiŽ denkbaar? '


joannes wuyts: 'ik heb doel gekend in volle bloei en nu is het heel droevig moest ik er een huis kunnen huren zou ik er direct terug wonen zonder twijfel, het is een dorp dat niet vergeten mag worden en stil moet worden terug opgebouwd, wat men daar gedaan heeft met de mensen is puur bedrog en oplichting.'FranÁais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy