willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.7 door 2186 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0005350)
Toon map op Google Maps

De Groote Robijn te ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN
(Lange Nieuwstraat 22)

De Groote Robijn ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
De Groote Robijn ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN foto: De Groote Robijn ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN foto: De Groote Robijn ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN foto: De Groote Robijn ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Frits Schetsken: 'De grote foto toont een vrijwel eindeloze gevel, maar het gaat vooral om het iets donkerdere middenstuk met centraal de ingang met balkon erboven en links en rechts daarvan telkens drie ramen op elk van beide verdiepingen. De iets wittere gedeelten links en rechts van dat middelste stuk zijn later toegevoegd en horen dus niet bij het oorspronkelijke huis.

Op deze plaats staat begin 18de eeuw een herenhuis van de machtige Antwerpse familie Van de Werve. Intussen is vanuit Kortrijk de familie du Bois de Vroylande naar Antwerpen gekomen. Aanvankelijk heet deze familie enkel du Bois, maar als in de 17de eeuw Gilles du Bois zich in de adelstand inkoopt en in Wallonië de heerlijkheid Vroylande verwerft, wordt de naam meteen een stuk langer. Op 13 maart 1726 koopt Arnold Martin du Bois de Vroylande een huis aan de Meir in Antwerpen en gaat daar met zijn vrouw Catharina Vecquemans wonen. Hun huis zal later na een verbouwing door dochter Régine-Thérèse het Osterriethhuis worden. Intussen erft Arnold Martins neef Jan Jozef du Bois in 1710 het Hôtel van de Werve in de Lange Nieuwstraat, dat zich uitstrekt tot aan de achterliggende Korte Klarenstraat. Hij zal met name dat achterste deel veranderen in stallen en remises en hij verrijkt het interieur met fraaie salons, die hij voorziet van kostbare schilderijen.
Wanneer neef Jan Jozef zelf op 17 juni 1732 zijn laatste adem uitblaast, erft pater familias Arnold Martin in 1734 diens optrekje aan de Lange Nieuwstraat. Waarschijnlijk wordt het Hôtel verhuurd totdat vader Arnold in 1745 zelf ook het hiermaals verlaat voor het hiernamaals en dan wordt het vrij ruime huizenbezit van de familie du Bois de Vroylande verdeeld over de kinderen.

Het wordt hun derde kind Antoni du Bois de Vroylande die Hôtel van de Werve in de schoot krijgt geworpen. Hij wil er zelf gaan wonen, maar dan moet het wel eerst aangepast worden aan zijn wensen en de moderne ideeën over wonen-op-stand. Daarvoor neemt hij Jan Pieter Van Baurscheit in de arm, zowat de huisarchitect van de familie.

Van Baurscheit gaat in 1746 aan het werk voor wat vrijwel een herbouw van het oorspronkelijke huis zal worden, in sobere klassieke rococostijl. Van 2 juli 1746 tot eind december 1747 is Jan Pieter in de weer met allerlei detailtekeningen voor allerhande vaklui die hij inschakelt om iets prachtigs te creëren. Er wordt blauwe hardsteen geleverd door J.B. Lisse, er worden vrachten witte steen de Lange Nieuwstraat ingereden en volgens de tekeningen van Van Baurscheit realiseert Piersoul uit Namen enkele schouwen. In 1748 wordt de voorgevel onder handen genomen. Op het met een smeedijzeren sierhek afgewerkte balkon komen als schilddragers een wilde man en een wilde vrouw, die de familiewapens torsen. Die beelden worden in 1750 gemaakt uit zandsteen door beeldhouwer Van Dael, maar ze zijn opnieuw door Jan Pieter zelf ontworpen. Uiteindelijk is Antoni’s nieuwe woning af in 1750, een waar stadspaleis, en kan hij daarin met zijn vrouw Thérèse van Colen gaan cocoonen. Zij is een zus van de vrouw van Antoni’s jongere broer Arnold Henri, die verderop in de Lange Nieuwstraat woont, ook in een huis dat hij als erfdeel van pa heeft gekregen en waar Van Baurscheit eveneens het nodige aan gewijzigd heeft.

We maken een sprong in de tijd en belanden in 1829, wanneer de Banque d’Anvers onze Grooten Robijn in handen heeft gekregen. Zo’n 70 jaar later is de bank uit het oorspronkelijke pand met een gevelbreedte van zo’n 18 meter gegroeid en mag architect Jos Hertogs in 1900 de rechtervleugel – huisnummer 20 – eraan toevoegen en meteen een en ander restaureren. De schilddragers op het balkon worden bij die gelegenheid onder handen genomen door beeldhouwer Alfons Strymans, die op het nieuwe balkon midden tussen de acht toegevoegde vensters nog eens Handel en Scheepvaart mag neerpoten, want dat zijn de sterkhouders van de bank. Pas in 1936 komt er ook een nieuwe linkervleugel – nr.24 -, die doorloopt tot aan de Pruynenstraat en daar eindigt met een hoog oprijzende halfronde neobarokke toren, waarin veel ijzer is verwerkt en waar drie vleugeldeuren bezoekers verwelkomen. Er wordt ook een verbinding gemaakt via de Pruynenstraat met de Korte Klarenstraat, zodat er nu een compleet blok ontstaat, waar de Antwerpse Kamer van Koophandel zijn intrek in neemt.

Vanaf 1950 mogen zowat alle Antwerpenaren een kijkje komen nemen in die nieuwste vleugel, want vanaf dat jaar is daar de afdeling Bevolking van het Antwerpse stadsbestuur gehuisvest. Intussen is het Van Baurscheitgedeelte al in 1938 als monument beschermd. Daarom worden er in 1965 herstellingen uitgevoerd aan dit pand en ook nogal ingrijpende inrichtingswerken om al die ambtenaren comfortabel te laten werken.

Vandaag zijn al die stedelijke ambtenaren weer verdwenen en is men op zoek gegaan naar een nieuwe invulling voor De Groote Robijn. Dat loopt niet direct vlot. Een groep projectontwikkelaars onder de naam Mopro Invest heeft weliswaar grootse plannen: een 5-sterren Marriot-hotel met aan de kant van de Pruynenstraat 85 luxe kamers en de herwaardering van de vroegere binnenplaatsen tot buitenkamers. Naast het hotel komen er dan luxe-appartementen en een congrescentrum in de gebouwen aan de Lange Nieuwstraat. Ook de aangrenzende Handelsbeurs en Schippersbeurs zijn in het project opgenomen. Daardoor zou de Handelsbeurs opnieuw voor iedereen vrij toegankelijk zijn zoals voorheen, deels als doorsteek naar de diverse straten die erop uitkomen, maar ook als ruimte voor allerhande evenementen. De ernaast gelegen Schippersbeurs wordt dan een Grand-Café. Maar zoals gezegd, in de financiering van al die dromen zit minder vaart dan verhoopt, zodat dit project regelmatig terug op de tafel van de gemeenteraad belandt. Hoop doet leven, gelukkig wordt er wel onderhoud uitgevoerd aan de Handelsbeurs en hangen op het fraaie huis aan de Lange Nieuwstraat bordjes ‘voorlopig bewoond’.'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy