willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1516 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0005296)
Huis Havard te LIEGE 1 / LUIK
(Quai de la Goffe 41)

Huis Havard LIEGE 1 / LUIK foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Huis Havard LIEGE 1 / LUIK foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Frits Schetsken: 'In 1594 laat lakenhandelaar Mathieu Mathot vlakbij de Muyds graanmarkt dit opmerkelijke huis bouwen. De gevel aan de zijde van de Maas heeft over tweeënhalve verdieping houten vakwerk met Andreaskruisen, maar de muur is al versteend en niet meer zoals vroeger uit leem. De andere gevel aan de Rue de Goffe vertoont onderaan ook weer dat vakwerk, met helemaal links op de foto achter de groene huif nog een uitsprong - loggia - waarvan de raampjes aan de voorzijde van smeedijzeren tralies zijn voorzien. (Vergroot de foto maar even.) Boven dit gelijkvloers met tussenverdieping rijst een enigszins uitkragende hoge leistenen gevel op tot aan de kroonlijst van het dak. Vooral deze gevel is behoorlijk gerestaureerd en schoongemaakt zoals blijkt wanneer je oude foto's van dit 'oudste woonhuis van Luik' bekijkt.

Al in de eerste helft van de 16de eeuw was hier aan 'la Batte' - een dijk langs de Maas - een levendige markt in groenten, fruit en vee. Vandaag is dit een deel van de beroemde Luikse zondagsmarkt La Batte. Uit de artiesten die destijds hier op die markt kwamen optreden zou later de Luikse kermis groeien.

Het huis ligt aan de Quai de la Goffe, een Waals woord uit het schippers- en vissersjargon dat een smalle, diepe waterloop aanduidt. En gezien de Maas hier in een buitenbocht langs de oever stroomt, was het aan deze zijde diep genoeg om aan te meren, er was hier dus een aanlegplaats.

Wanneer in de 19de eeuw meneer Havart een bistro in dit pand opent, krijgt het huis meteen zijn naam. Later komen er ook zaaltjes waar vergaderingen worden gehouden. Zo komt in 1939 en 1940 hier vijf keer de Société historique pour la défense et l'illustration de la Wallonië (Geschiedkundige Kring voor de bescherming en de luister van Wallonië) bijeen, kennelijk een club die de Walen warm wil maken voor de eigen geschiedenis en schoonheid. Helaas maakt de Tweede Wereldoorlog een eind aan dat schone streven.

In 1957 wordt door de heer D'Inverso in Maison Havart een gastronomisch restaurant geopend onder de toepasselijke naam Au vieux Liège. Maar kennelijk is het niet eigentijds genoeg, de zaak gaat op 15 juli 2010 failliet. Gelukkig heeft de Stad Luik reeds in 1924 de zorg voor het onderhoud van gevel en dak van dit huis op zich genomen en is het op 22 februari 1951 op de lijst van beschermde monumenten gezet.

In hoeverre er momenteel opnieuw een restaurant is gevestigd onder de oude naam, is enigszins onduidelijk. Laat het eens weten als je in de buurt komt tijdens je bezoek aan de Luikse zondagsmarkt ...'Nvdr... Wie weet dit en kan het ons bevestigen??Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy