willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1456 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0005278)
Toon map op Google Maps

Hôtel van de heren van Mean te LIEGE 1 / LUIK
(Mont Saint-Martin)

Hôtel van de heren van Mean LIEGE 1 / LUIK foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Hôtel van de heren van Mean LIEGE 1 / LUIK foto: Adolphe Constantin Dominique Eymael, de laaste privé-eigenaar die er woondeHôtel van de heren van Mean LIEGE 1 / LUIK foto: Hôtel van de heren van Mean LIEGE 1 / LUIK foto: Toestand rond 1910Hôtel van de heren van Mean LIEGE 1 / LUIK foto: Hôtel van de heren van Mean LIEGE 1 / LUIK foto: Luster van de balzaal op de eerste verdieping
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Naar Louis-Bernard Koch (vertaald door ons): 'De vroegere burgerwoning van de Heren van Méan is gebouwd op Middeleeuwse structuren, en heeft gedurende de eeuwen vele vernaderingen ondergaan. Hier woonden oa de familie La Marck, Heren van Arenberg, en later de Barbanson.

Op het einde van de 17e eeuw werd het geheel eigendom van de familie de Méan. In 1876 overleed Eugène-François de Méan, de laatste telg van deze balngrijke familie.

In 1878 liet de zangvereniging « La Légia » vooraan een grote balzaal optrekken, die de oorsponkelijke gevel verborg.

In 1892 kocht Adolphe Eymael (dat was een belangrijke industrieel) het gebouw en vestigde hij zich er met zijn familie. Hij is de laatste privéeigenaar die er woonde. Zijn kleindochter, Emma Antoine is gehuwd met de Luikse violist Henri Koch, en de huwelijksreceptie vond plaats in de balzaal.

Adolphe Eymael was als apotheker afgestudeerd aan de faculteit Geneeskunde van de universiteit van Luik. Hij bezat verschiedene apotheken, en chemische fabrieken, alvorens rentenier te worden. Hij bezat een collectie van meer dan 500 schilderijen, waaronder werken van Breughel, Jordaens, Lombard , Ruysdael, le Tintoret, Zurbaran,.... die hij tentoonstelde in zijn hôtels op het Saint-Jeanplein ( nu heet dat Xavier Neujeanplein) et Mont Saint-Martin n° 13 (dat is dit gebouw). Na zijn dood zou de verkoop van deze uitzonderlijke verzameling 10 dagen duren.

Toen de « Home van de Invaliden » eigenaar werd, zorgden zij in de jaren 1930 voor nog een grote aanpassing: zij hebben de 2 dwarse zijvleugels laten toevoegen in een neoclassicistische stijl.

Ondertussen, sinds 2006, kocht de groep « Royal Sélys » de woningen « Sélys » en « Méan », om er een 5 sterrenhotel Crowne Plazza op te richten. De opening is voorzien einde 2009. 'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy