willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 4764 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0005234)
Toon map op Google Maps

Samenvloeiing Eau Blanche - Eau Noire wat de Viroin geeft te NISMES / VIROINVAL
(Rue Roche à Lomme / Rue de la Station)

Samenvloeiing Eau Blanche - Eau Noire wat de Viroin geeft NISMES / VIROINVAL foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Samenvloeiing Eau Blanche - Eau Noire wat de Viroin geeft NISMES / VIROINVAL foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Het is niet zo heel goed te zien op de foto's, maar hier vloeien de Eau Blanche (Wit Water) en de Eau Noire (Zwart Water) samen. Je zien waar ze hun naam vandaan halen.

Samen vormen zij de rivier Viroin.

Frits Schetsken: 'Let echter op, laat je niet beetnemen! Afgaande op de namen zou je misschien denken dat het Zwarte Water wel flink vervuild zal zijn en het Witte Water een helder riviertje. In feite is het andersom.

De naam Eau Blanche - Wit Water - komt van de witachtige kleur die veroorzaakt wordt door de krijtachtige modder van de Calestienne, waar dit riviertje door stroomt. Dat is een lange smalle strook van kalksteenrotsen uit het Midden-Devoon, wat betekent dat ze zich een poosje terug hebben gevormd en daar ook de nodige tijd voor hebben genomen, tussen 382 en 393 miljoen jaar geleden, waarbij wetenschappers niet op honderdduizend jaar meer of minder kijken. Die kalksteenstrook strekt zich uit over een lengte van 130 kilometer van het Franse Trélon nabij de Frans-Belgische grens tot Aywaille in de provincie Luik. De Calestienne scheidt de lager gelegen Fagne – ten oosten van de Maas Famenne genoemd – van de hogere Ardennen.

De Eau Noire - Zwart Water – komt meteen vanuit de bossen waardoor het water helderder is dan dat van de Eau Blanche, zodat je er dieper tot bijna op de bodem in kan kijken, wat dan een donkerder beeld geeft.

In de Calestienne of Kalkstreek komen ook veel grotten voor doordat het water de kalksteen makkelijk oplost. Zo zijn er in Petigny, een deelgemeente van Couvin, de Grottes de l’Abugeoir, sinds 1972 de Grottes de Neptune genoemd. Door deze grotten stroomt de Eau Noire, die in Petigny de grond in duikt en pas 3 kilometer verder bij Nismes weer boven komt. De vroegere naam Grottes de l’Abugeoir verwees daarnaar, want een ‘abugeoir’ (zeg: abujour) is een verdwijngat. Bezoekers aan de grot maken een korte boottocht op de ondergrondse Eau Noire.

Boven Couvin rijst een hoge rotswand op terzijde van de Eau Noire, waarin zich de Caverne de l’Abîme bevindt, een grot die zo’n 35.000 tot 37.000 jaar geleden al bewoond werd. Er zijn beenderen in gevonden van de Neanderthaler mens, een mensensoort die genoemd is naar een dal nabij de Duitse stad Düsseldorf waar ook dergelijke beenderen zijn gevonden. De Neanderthaler moet enige tijd naast onze mensensoort hebben geleefd. Ten zuidoosten van die grot in Couvin ligt die ‘abîme’, een spelonk.

Ondanks de aanwezigheid van de Eau Noire en de Eau Blanche zijn er weinig beken in deze streek, want juist door de grotere poreusheid van de bodem verdwijnt het water daar veel sneller in. Dat geeft als prettig resultaat dat de grond vlugger opwarmt en zich hier een mediterrane vegetatie kan ontwikkelen, waarbij een deel van de Tienne aux Pauquis de noordelijkste plek is waar de buxus in de natuur groeit, zonder door mensenhanden te zijn aangeplant. Tienne aux Pauquis wil dan ook zeggen ‘heuvel met buxus’, waarbij Pauquis verwijst naar Palmpasen en het gebruik om op die dag palmtakjes te wijden om die ter bescherming van have en goed op te hangen, veelal achter kruisbeelden.'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy