willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1510 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0005194)
Hovaeremolen te KOEKELARE

Hovaeremolen KOEKELARE foto
Foto door Arthur De Wit
Hovaeremolen KOEKELARE foto: Hovaeremolen KOEKELARE foto: Hovaeremolen KOEKELARE foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Reeds vóór 1711 stond er hier een molen. In 1711 werd hij vermeld als zijnde de 'Ovaremeulen'. Destijds was dit een standerdmolen.

De molen overleefde de Duitse inval in 1914. Hij werd echter door de Duitste bezetters tot waarnemingspost gepromoveerd. Op 22 maart 1918 werd hij dan ook door ge geallieerden beschoten. Het zevende schot was raak. Het trof de molen op de staak, juist onder de steenbalk, in de meelzolder. De luchtverplaatsing en de enorme molenmassa sloegen in oostelijke richting, bij zover dat de inwoners in het molenhuis geen ergs gehoord hadden. Op het geroep van de aanwezige soldaten liepen zij buiten en zagen na het optrekken van een enorme meelstofwolk, de afgeschoten molen met zijn kruis op het torenkot gezakt. Dit vereeuwigde een Duits soldaat op 24 maart 1918, twee dagen na de ramp, en gaf de tekening als aandenken aan de familie Denecker, die ze in bewaring hield. Uit deze tekening weten wij met zekerheid dat de houten Hovaeremolen drie kamwielen op zijn as had, wat uitzonderlijk is.

Na de oorlog werd een nieuwe molen gebouwd, die eind 1921 in werking trad.

In 1949 ging een houten roede verloren. De motor, geplaatst in 1932, maakte het herstel minder noodzakelijk en zo bleef de molen met één roede draaien, tot hij in 1958 voorgoed stilviel. In 1963 ook de andere roede uitgehaald, en we'rd de molen door de gemeente Koekelare aangekocht. Op de restauratie bleef het echter wachten. Uiteindelijk kocht de vzw Hovaeremolen de molen in 1988. Ze liet de molen maalvaardig herstellen door molenmaker Eric Vanleene uit Pollinkhove (thans te Ath) in 1996-'97 en maakte bovendien in 1998 ook de olieslagerij operationeel. De inwijding gebuerde op 29 augustus 1992 door Baron d'Udekem d'Akoz, Voorzitter van de provincieraad.

Een eerste kunsttentoonstelling was van Yves Rhayé, en werd ingeleid door Herman De Croo.

Voor meer info, zie Molenecho's of de Hovaremolen. De nieuwste link voor prachtige foto's is deze http://picasaweb.google.be/arthur.de.wit.spaenhiers/WijkHovaeremolenQuarterHovaeremillAtKoekelare

Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy