willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1552 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0005169)
Toon map op Google Maps

Oud kanon te NIEUWPOORT
(Willem de Roolaan)

Oud kanon NIEUWPOORT foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Oud kanon NIEUWPOORT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Dit gietijzeren kanon is van het type dat langs de voorzijde geladen werd.

Vermoedelijk werd het gegoten in het begin van de 19e eeuw. Alle versieringen zijn weggeroest, zodat het niet mogelijk is de fabrikant te bepalen. Het diende voor de verdediging van de haven den de stad Nieuwpoort. Vermoedelijk werd het gefabriceerd te Luik, hoewel in 1835 de Belgische staat een aantal soortgelijke kanonnen kocht in Schotland voor de verdediging van de kust (en het dus ook wel één van deze kanonnen zou kunnen zijn).

Het rolpaard of affuit waarop het geplaatst werd, is een kopie van wat gebruikt werd voor kust- en verdedigingsartilerie.

J.Smit spreekt dit tegen: 'Affuit is totaal verkeerd nagemaakt en is niet het model voor gebruik op land maar voor een schip.' Dat klopt met wat ik er zelf van dacht.

Nico Brinck: 'Het kanon is veel ouder, dus pas er goed op! Dit kanon is gegoten in Engeland omstreeks 1620, in Kent of Sussex.
Wilt u mij nog een paar foto's sturen , van de kulas(achterkant)en van de zijkant. Wat is het kaliber?(diameter loopgat) en de lengte? ' Misschien kan iemand ons een foto daarvan opsturen?

Nico Brinck: 'Zomer 2013 heb ik dit kanon onderzocht. Het is inderdaad Engelse makelij van rond 1620. Op het internet is te vinden dat het kanon
is opgevist door een Nieuwpoortse kotter. Het komt dus uit een scheepswrak en niet van de havenverdediging. Het is zelfs mogelijk dat het afkomstig is van een gezonken schip van de Nederlandse blokkadevloot van Duinkerken. De informatie bij het kanon is nergens op gebaseerd en dus zeer grof bezijden de waarheid.'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy