willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1351 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0005124)




Toon map op Google Maps

Heilige Bonifaciuskerk (te Munte) te MERELBEKE
(Munteplein 7)

Heilige Bonifaciuskerk (te Munte) MERELBEKE foto
Foto door Jean-Pierre Pottelancie




Heilige Bonifaciuskerk (te Munte) MERELBEKE foto: Heilige Bonifaciuskerk (te Munte) MERELBEKE foto: Heilige Bonifaciuskerk (te Munte) MERELBEKE foto: Heilige Bonifaciuskerk (te Munte) MERELBEKE foto: Heilige Bonifaciuskerk (te Munte) MERELBEKE foto: Heilige Bonifaciuskerk (te Munte) MERELBEKE foto:
Heilige Bonifaciuskerk (te Munte) MERELBEKE foto: Heilige Bonifaciuskerk (te Munte) MERELBEKE foto: Heilige Bonifaciuskerk (te Munte) MERELBEKE foto: Heilige Bonifaciuskerk (te Munte) MERELBEKE foto: Heilige Bonifaciuskerk (te Munte) MERELBEKE foto: Heilige Bonifaciuskerk (te Munte) MERELBEKE foto:
Heilige Bonifaciuskerk (te Munte) MERELBEKE foto: Heilige Bonifaciuskerk (te Munte) MERELBEKE foto: Heilige Bonifaciuskerk (te Munte) MERELBEKE foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Kerk

Frits Schetsken: 'Deze neoromaanse dorpskerk is tussen 1862 en 1867 gebouwd naar ontwerp van de Gentse architect Edmond De Perre-Montigny (1826-1895). Edmond is een specialist in kerken, hij heeft er zeker zestien ontworpen in diverse bouwstijlen. In 1860 heeft hij ook het restauratieontwerp voor de Gentse Sint-Pieterskerk gemaakt, de bekende Gentse abdijkerk.

Binnen ontdek je drie altaren. Het Bonifaciusaltaar (kleine foto 2de rij nr.5), het Maria-altaar (kleine foto 3de rij nr.2) en het Johannes de Doperaltaar (kleine foto 1ste rij nr.4). Bonifacius en Johannes hebben iets gemeenschappelijks, ze zijn allebei een kopje kleiner gemaakt. Bonifacius bij zijn poging om de Friezen te bekeren, Johannes omdat het verwende nest Salomé aan haar stiefvader Herodes het hoofd van de doper vroeg als beloning om voor de koning te dansen. Op beide altaren zie je dan ook iemand een zwaard hanteren, bij Johannes wacht er een dame met een schotel om zijn hoofd fraai te presenteren.

Naast al dat gruwelijks van die altaren is er ook nog een kleurrijk beschilderd eikenhouten beeld van Apollonia uit de tweede helft van de 16de eeuw (kleine foto 2de rij nr.1), ook weer geen vrolijk vrouwmens. Dat zij aangeroepen wordt tegen tandpijn vindt zijn oorsprong in een marteling waarbij bij Apollonia de tanden werden uitgetrokken, zonder verdoving. Zij is dus ervaringsdeskundige op dat gebied.

Het meubilair van deze kerk is deels vervaardigd door het Gentse bedrijf Hauman, onder meer de preekstoel uit 1867 (kleine foto 2de rij nr.2). Ouder is de doopvont uit blauwe hardsteen, want die dateert uit de 15de eeuw (kleine foto 3de rij nr.3). En de derde foto in de 2de rij toont een relikwieschrijn van Bonifacius. Wat daar precies in zit weten we niet, maar het lijkt niet erg waarschijnlijk dat er van een man die vermoord is bij het huidige Dokkum, helemaal in het topje van de Nederlandse provincie Friesland, een behoorlijk drassig gebied, erg veel is overgebleven. Vaak zie je Bonifacius afgebeeld met een opengevouwen Bijbel boven zijn hoofd, maar dat heeft deze 79-jarige missiebisschop niet kunnen redden op 5 juni 754. Hij is er wel patroonheilige van de boekhandelaars door geworden.

Verwar hem niet met de IJsheilige van dezelfde naam, dat is Bonifatius van Tarsus, ook weer onthoofd – er zijn van die hardnekkige modes - maar hij was geen bisschop en dus zie je hem nooit met een mijter afgebeeld. '



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy