willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 2507 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0005059)
Toon map op Google Maps

Neoclassicistisch ensemble te GENT
(Graaf van Vlaanderenplein 1-37)

Neoclassicistisch ensemble GENT foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Neoclassicistisch ensemble GENT foto: Neoclassicistisch ensemble GENT foto: Neoclassicistisch ensemble GENT foto: Neoclassicistisch ensemble GENT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Dit neoclassicistisch geheel werd door Ch. Leclerc-Restiaux ontworpen. De eigenaars van de panden verborgen achter deze gevel, werden verplicht om hun woning binnen dit strikte kader te bouwen.

Het geheel wordt benadrukt door de 3 brede middenrisalieten, die door hun Ionische zuilen en driehoekig fronton uit Griekse tempels schijnen gestolen te zijn.

De benedenverdieping is opgevat als tempelsokkel, met bossagewerk en rondboogopeningen. De bel-etage wordt balkons en balustrades in de verf gezet.

De meest rechtse tempelportiek heeft passende rondboogdoorgangen naar de achterliggende tweebruggenstraat. De achtergevel vertoont 1884 als jaar, maar dit duidt op een wat latere ingreep in dezelfde stijl.

Omstreeks 1932 werd door Geo Hendrick achter de linkse tempelportiek de beroemde cinema Capitole ingericht. Na bijna 20 jaar leegstand werd deze in 2002 omgetoverd tot concertzaal en theater met 1600 zitplaatsen.

In feite was dit ensemble bedoeld als begeleiding van het station dat in 1930 gesloopt werd.

Johan De Bock: 'De bedoeling was met deze gevelrij de reizigers te imponeren die via het toenmalige Zuidstation in Gent aankwamen. Na een bezoek aan Parijs was de toenmalige Gentse burgemeester zodanig onder de indruk van de monumentale gevels daar, dat hij dit in Gent ook wou realiseren. Het Zuidstation is intussen allang verdwenen - het Zuidpark kwam in de plaats met de moderne gebouwen langs het Woodrow Wilsonplein (momenteel stadsbibliotheek).'

Johan De Bock: 'De rondboogdoorgangen waarvan sprake bevinden zich op de plaats waar vroeger de goederentreinen van het Zuidstation naar het Stapelplein (haven) reden. Deze treinen moesten de eerste jaren door paarden getrokken worden, omdat de locomotieven teveel geluidshinder zouden geven aan de school in de Tweebruggenstraat!'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy