willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.8 door 1727 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0004888)
Toon map op Google Maps

Molen Van Kerrebrouck te JABBEKE
(Korte Molenstraat)

Molen Van Kerrebrouck JABBEKE foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)Op 24 maart 1848 mocht Jacobus Janssens-Muys, wagenmaker te Jabbeke, van de Bestendige Deputatie van West-Vlaanderen een standaardmolen op molenkot plaatsen.

In 1911 werd de molen omgebouwd tot stenen stellingmolen.

De molen telde vijf zolders en was ook uitgerust met een olieslagerij. De molen Van Kerrebrouck zou hoe langer hoe minder gebruik maken van windkracht. In 1939 werd een eerste roede uitgehaald en in 1948 werd naast de tweede roede ook de volledige kap afgenomen. Toen werd de molen nog louter met een armgasmotor aangedreven, die in 1961 vervangen werd door een dieselmotor.

Tegenwoordig blijft nog de smalle stenen romp over. Op het gelijkvloers bevindt zich nog een mechanische maalderij met één steenkoppel die van een andere maalderij afkomstig is. Van de twee steenkoppels op de steenzolder (tweede zolder) is nog één ter plaatse; de andere ligt buiten.

Voor een beetje meer info, zie molenecho's.
Stijn Vandamme: 'Dit is één van de mooiste pleken van Jabbeke. Ik kan het weten omdat ik inwoner ben van Jabbeke! Het krijgt van mij een goede score. 'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy