willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 1633 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0004807)




Toon map op Google Maps

Dikke eik van Liernu te EGHEZEE
(Rue du Gros Chêne)

Dikke eik van Liernu EGHEZEE foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)




Dikke eik van Liernu EGHEZEE foto: Dikke eik van Liernu EGHEZEE foto: Dikke eik van Liernu EGHEZEE foto: Dikke eik van Liernu EGHEZEE foto: Dikke eik van Liernu EGHEZEE foto: Dikke eik van Liernu EGHEZEE foto:
Dikke eik van Liernu EGHEZEE foto: Dikke eik van Liernu EGHEZEE foto: Dikke eik van Liernu EGHEZEE foto: Dikke eik van Liernu EGHEZEE foto: Dikke eik van Liernu EGHEZEE foto: Dikke eik van Liernu EGHEZEE foto:
Dikke eik van Liernu EGHEZEE foto: Dikke eik van Liernu EGHEZEE foto: Dikke eik van Liernu EGHEZEE foto: Dikke eik van Liernu EGHEZEE foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Dit is waarschijnlijk de indrukwekkendste eik in België, en wellicht de dikste eik in de Benelux. Het is een 'steleik' oftwel quercus pendunculata.

Aan de grond is de stamomtrek van deze boom 14,24 meter, op 1 meter hoogte nog 10,82 meter. Hij is dan ook zeker meer dan 1000 jaar oud! Volgens de legende is hij een leeftijdsgenoot van keizer Karel de Grote.

In 1838 werd hij beschermd door Sint-Antonius de kluizenaar. In 1898 werd het dranghek toegevoegd (in 2000 gerestaureerd), en op 4 april 1939 werd hij geklasseerd.

In 1981 is hij verbroederd met de kapelleboom van Allouville-Bellefosse in Normandië, en in 1991 met de 'Bulteneik' van Châtillon in de Zwitserse Jura.

De stam van deze indrukwekkende boom is hol. Naast de leeftijd zelf, heeft hij een zware blikseminslag getrotseerd en een brand. Omdat het centrum van de stam weg is, is het niet meer mogelijk om de exacte leeftijd te bepalen.

Reeds op het einde van de Middeleeuwen, deed deze boom dienst als gerechtsboom. Verscheidene bronnen hebben het ook over het feit dat hij als galg gebruikt werd.

De spleet in de stam, is één van de resultaten van de blikseminslag. We weten echter niet, wanneer dit gebeurde. Daarna deed de boom, waarin je nu goed kon schuilen, vaak dienst als onderdak. Tijdens de 18e eeuw werd er ook soms door vandalen een vuurtje in gestookt. De holte werkte dan zeer goed als schoorsteen. Rond 1838 wilde het gemeentebestuur de boom omhakken, en het hout onder de inwoners verdelen. De priester van de kerk, Savinien, wist dit te voorkomen door er het beeld van Sint-Antonius de Kluizenaar in onder te brengen. Voor de opening kwam een bankje om te bidden.


Marc Roelens: 'Is zeer interessant. Ga ik zeker bezoeken. Bedankt om deze levende getuige op te nemen tussen de historische items. '



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy