willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 6 door 1638 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0004786)
Toon map op Google Maps

Arbre du Gibet - Galgenboom (te Boirs) te BASSENGE / BITSINGEN

Arbre du Gibet - Galgenboom (te Boirs) BASSENGE / BITSINGEN foto Foto door anonieme fotograaf. Enerzijds zie je veel vuil, anderzijds is de boom zo goed als dood!
Foto door

Foto door anonieme fotograaf. Enerzijds zie je veel vuil, anderzijds is de boom zo goed als dood!


Arbre du Gibet - Galgenboom (te Boirs) BASSENGE / BITSINGEN foto: Arbre du Gibet - Galgenboom (te Boirs) BASSENGE / BITSINGEN foto: Foto door anonieme fotograaf.  Nog enkele blaadjes scheiden deze boom van de dood.Arbre du Gibet - Galgenboom (te Boirs) BASSENGE / BITSINGEN foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze boom is een kanstanjelaar met 4,3 meter stamomtrek.

Vroeger werden hier de veroordeelden opgehangen. Deze boom staat op het hoogste punt van Limburg (Voeren niet meegerekend). Op 151m boven de zeespiegel. (met dank aan Ingrid Somers).

Deze paardekastanje (die in de volksmond ook het Beurebeumke wordt genoemd) is niet alleen op een hoge plek gelegen, maar markeert ook meerdere grenzen : (1) de grens van de voormalige gemeenten Millen, Boirs en Roclenge-sur-Geer, (2) de grens van de fusiegemeenten Riemst en Bassenge en (3) de provinciegrens Limburg – Luik. (met dank aan Bart Uitterhaegen)

J-F D. (naam ons bekend): 'Dit jaar (nvdr 2007) heeft de Arbre du Gibet - Galgenboom (te Millen) amper een paar blaadjes meer. Ik denk hierbij ook dat deze boom zijn laatste levenjaar bereikt heeft. Ik ben hierbij zeer geschrokken dat er geen maatregelen getrokken zijn !' Wij vinden dit uiteraard heel erg jammer!!

Er is heel wat discussie en twijfel over de exacte gemeente waar deze boom nu staat. Jean Peeters: 'Ik woon in Millen. Deze boom staat niet op Limburgs gebied, maar wel in Wallonie (Bwaar). Er zijn ook nooit mensen opgehangen aan deze boom. Op die plaats zijn er wel mensen opgehangen maar nooit aan deze boom. De boom zelf is een castanjeboom. Die worden gemiddeld 150 jaar oud. Als je de topografische kaart bekijkt zie je duidelijk dat die boom niet op Millens grondgebied staat.'

Bart Uitterhaegen spreekt dit tegen (en ik volg hem daarin, want dat is ook zoals ik het mij herinner): 'De recent toegevoegde tekst (30-10-2007) i.v.m. de Galgeboom van Riemst is niet correct (de boom zou volgens de genaamde Jean Peeters niet in Millen gesitueerd zijn, maar in Bwaar (Boirs ?)). Dat dit te zien zou zijn op topografische kaarten klopt ook niet : op alle kaarten van het Nationaal Geografisch Instituut (schaal 1:10.000 + 1:50.000) staat deze boom wel degelijk exact OP de grens getekend (3 soorten grenzen (zie onder)). INFO :

  • topografische kaarten NGI - Merkwaardige bomen in België. 100 bomen en verhalen om te koesteren (Yo DE BEULE en Paul GEERTS)
  • Merkwaardige bomen in Vlaanderen (Dienst Groen, Waters en Bossen (Yves DECUYPERE e.a.)
  • luchtfoto's op website http://geo- vlaanderen.gisvlaanderen.be/geo-vlaanderen/straten/ '

Anoniem: 'Regelmatig fiets ik naar deze boom om even tot rust te komen (ook al is dat natuurlijk moeilijk met het lawaai van de autoweg). Ook zaterdagavond (26-4) ben ik er geweest, en tot mijn grote verbazing zag ik dat slechts 1/3 van de boom nog overblijft. Heel wat takken zijn afgezaagd; deze lagen nog onder de boom wat wijst op een zeer recente 'daad'. Nog een vraagje: ik meen mij te herinneren dat deze boom vroeger als 'model' diende in schoolboeken e.d. Klopt dit? Kenmerkend was de uitstekende 'arm' uit de kruin...'

Luc Désamoré (vertaald door ons): 'Vandaag 26 mei 2008 heb ik helaas gezien dat deze boom dood is. Reeds op jullie foto's kan je zien dat hij nog maar een schaduw van zichzelf was. Ik denk dat deze boom zich op het grondgebied van de vroegere gemeente Boirs (nu Bassenge) bevindt'.

Wij hebben vernomen dat de boom ondertussen echt veroordeeld is, en zal omgehakt worden. Hij zou door een eik vervangen worden.

Anno 2014: er staat nu een nieuw boompje.

Leon Poels: 'Beste, Ik fiets regelmatig langs deze mooie plek en heb de oude boom gekend toen hij er nog stond. Hij is inderdaad al enkele jaren weg en vervangen door een jong boompje dat nog vele jaren nodig zal hebben om enigszins indrukwekkend te worden. De op het kaartje weergegeven locatie is onjuist. Het is deze: https://www.google.com/maps/place/50% C2%B045%2751.0%22N+5%C2%B034%2711.5%22E/@50.764059,5.570127,204m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1! 1s0x0:0x0 Volgens de NGI-kaarten 1:50.000, waar ik meer waarde aan hecht dan aan Google, staat de boom in Boirs, gemeente Bitsingen (Bassenge).'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy