willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 1736 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0004695)
Toon map op Google Maps

Landschap - Colpaert Kouters te ZINGEM
(Heirentstraat)

Landschap - Colpaert Kouters ZINGEM foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)Heuvelachtig landschap in de Vlaamse Ardennen.

Yves Coppens: 'Dit is een zicht op de (historische) Colpaert-kouters...met bovenaan zicht op Mullem (bos), en de grens met HUISE.

Met 'historisch' bedoel ik dat deze ogenschijnlijke 'gewone akkers' eigenlijk vrij uniek zijn, of toch in de streek. Het maakt deel uit van een koutercomplex in de streek, dat al bijna 1000 jaar hetzelfde uitzicht heeft bewaard. Na de Germaanse en Frankische heerschappij werden vele bossen (in de Vlaamse Ardennen) ontgonnen. De hogergelegen delen bevatten vaak zeer lemige en 'vruchtbare' grond. Het 'historische' eraan is, dat deze kouters rond HUISE en Mullem dus toen al werden ontgonnen en sindsdien hun perceelsindeling bijna volledig hebben behouden. Dat bedoelde ik eigenlijk met 'historisch' koutercomplex. Op andere plaatsen (de helling aan de andere zijde, staan vele houtkanten en 'nieuwere' afsluitingen nog altijd op dezelfde indeling als 500 jaar terug. Ook op de kaart van Graaf de Ferraris (eind 18e Eeuw) zien we zeer veel gelijkenissen. Voor Vlaanderen dus toch we l redelijk uniek, en niet zomaar een verzameling 'ma´s akkers'.

Op een boogschoot van deze kouters, op ong. 1km vogelvlucht ligt een andere kouter (HUISE) van waaruit de franse legers de stad Oudenaarde beschoten met kanonnen (slag bij Oudenaarde van rond 1700).'
Monique Audoor: 'Zo was Vlaanderen bijzonder mooi.'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy