willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1733 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0004446)
Toon map op Google Maps

Hoeve Claes te HOUTHALEN-HELCHTEREN

Hoeve Claes HOUTHALEN-HELCHTEREN foto Overzicht
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Overzicht


Hoeve Claes HOUTHALEN-HELCHTEREN foto: Engelse kogelinslagen van 7 september 1944 in de gevel van deze typische langgevelhoeve.Hoeve Claes HOUTHALEN-HELCHTEREN foto: Hoeve Claes HOUTHALEN-HELCHTEREN foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze typische Kempische langgevelhoeve werd wellicht (zie gevelankers) gebouwd in 1746, en is steeds de eigendom gebleven van de families Nulens en Claes.

O.a. dankzij de sympathieke eigenaar, die probeerde het geheel zijn originele aanblik te laten houden, werd ze samen met de Sint-Catharinakapel beschermd als een deel van het authentieke dorpsgezicht, wat destijds ook nog een watermolen op de Mangelbeek omvatte.

Op 7 september 1944 keek de huidige eigenaar uit het raam naar de Duitse soldaten die voor de hoeve stonden. Plots stoven die uiteen, en lag de hoeve onder vuur van machinegeweren. De bewoners konden nog maar net op tijd wegduiken achter het venster. Verscheidene Duitse soldaten stierven onder het vuur. Er werden gaten geschoten in de broek van de broer van de eigenaar (gelukkig hing die in de kleerkast). 7 september bleek de dag van de bevrijding, door de Engelse legers onder leiding van Montgommery. Op de muur zie je nog de oorlogsschade door de inslagen van de kogels.Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy