willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 1952 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0004401)
Toon map op Google Maps

Den Blauwe Leeuwe te MAASEIK
(Markt 46)

Den Blauwe Leeuwe MAASEIK foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)Reeds in 1690 was in deze herenwoning een private apotheek (winkel) gevestigd. Dit is daarmee de oudste private apotheek van België.

Frits Schetsken: 'In dit pand begint J.E. Langkbein in 1704 zijn ‘pharmacie’, meteen de oudste privé-apotheek van België. Zes apothekersfamilies volgen hem op. Wanneer in 1959 de laatste apotheker Guillaume van Venckenray op 84-jarige leeftijd overlijdt, koopt de stad Maaseik in 1962 het gebouw plus de hele inboedel. Die bestaat naast kasten en toonbank onder meer uit een grote pottencollectie uit vroeger eeuwen, oude vijzels, weegschalen en een pillenplank, allemaal uit de dagen dat een apotheker zelf nog zijn medicijnen bereidde. Daartoe beschikte hij over een kruidentuintje en dat is vandaag nog te zien wanneer je even de hoek omdraait en binnenstapt in Lekkerstraat 5. Dat is meteen de ingang van het Museactron, een drieledig stadsmuseum. Het bestaat uit een bakkerij in een kelder, een archeologische verzameling en de apotheek. Een van de bijzonderheden van de apotheek is de vergifkast. In de Franse tijd werden apothekers verplicht alle gevaarlijke stoffen in een afgesloten kast te bewaren en een register bij te houden van wie er wat kwam halen. Zo hoopte men bij gifmoorden en dergelijke te achterhalen wie het gif had gekocht. Boven de deur van de apotheek hangt een hertengewei als uithangbord van de apotheker, want beendermerg van wild bezit een geneeskrachtige werking, zo wilde het volksgeloof.

Voor de apotheek zie je de Monumententafel, een bronzen beeldhouwwerk van de Aarschotse beeldhouwers Lieve en Roland Rens. Het stelt een Biedermeier tafel voor met daarop in boekvorm de Maaseiker monumenten. Voorpagina’s tonen de gevels of details ervan in reliëf, zodat blinden zich er een idee van kunnen vormen. Sommige boeken kunnen ook opengeslagen worden. De hele stapel wordt samengehouden door een bokkenrijder ‘met een gulle lach en een rugzak met een eikedröpke’ – ongetwijfeld iets sterks! Op 10 augustus 2001 heeft dan ook tijdens ‘Hartbufkes Preuve’ – een lokaal proeffestijn – de onthulling plaatsgevonden door de voorzitter van Kiwanis Maaseik, de serviceclub die het intiatief voor dit kunstwerkje nam.'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy