willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 2204 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0004383)




Toon map op Google Maps

Stadhuis te TIENEN
(Grote Markt)

Stadhuis TIENEN foto De massieve voorgevel van de verdieping rust op 6 zware pijlers, verbonden door 5 zware blokken arduin. De bovengevel zit achter 6 Korinthische zuilen. Tussen deze zuilen liggen balkons met een balusterborstwering.
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

De massieve voorgevel van de verdieping rust op 6 zware pijlers, verbonden door 5 zware blokken arduin. De bovengevel zit achter 6 Korinthische zuilen. Tussen deze zuilen liggen balkons met een balusterborstwering.


Stadhuis TIENEN foto: Detail gevel met een Corinthische zuil en een verguld borstbeeld in een ronde beeldnis.
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Het stadhuis van Tienen was origineel het gasthof 'In het Land van Beloft'. Het was gebouwd in 1635 in renaissancestijl.

De stad kocht het in 1711, om het sinds 1717 als stadhuis te gebruiken.

In 1836 werd de voorgevel herbouwd in laatclassicistische stijl met stadsarchitect Drossaert. Op het gelijkvloers is er een galerij. De massieve voorgevel van de verdieping rust op 6 zware pijlers, verbonden door 5 zware blokken arduin. De bovengevel zit achter 6 Corinthische zuilen. Tussen deze zuilen liggen balkons met een balusterborstwering. De vensters worden bekroond door driehoekige frontons. Boven deze frontons bevinden zich 6 vergulde borstbeelden in ronde beeldnissen. Deze stellen Karel V, Pieter-Paul Rubens, Antoon Van Dyck, Wenzel Cobergher (architect), Andreas Vesalius (geneeskundige), Justus Lipsius (humanist) en A.Géry (toondichter) voor.

Het interieur herbergt interessante vertrekken. Het kabinet van de burgemeester is een voorbeeld van zuivere empirestijl, en bevat waardevolle schilderijen uit de 19e eeuw.



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy