willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.7 door 2014 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0004368)
Toon map op Google Maps

Mijnen Oud-Winterslag te GENK

Mijnen Oud-Winterslag GENK foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Mijnen Oud-Winterslag GENK foto: Mijnen Oud-Winterslag GENK foto: Mijnen Oud-Winterslag GENK foto: Mijnen Oud-Winterslag GENK foto: Mijnen Oud-Winterslag GENK foto: Mijnen Oud-Winterslag GENK foto:
Mijnen Oud-Winterslag GENK foto: Mijnen Oud-Winterslag GENK foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De oude steenkoolmijnen van Oud-Winterslag zijn een voorbeeld van de vergane industrie in Limburg.

Frits Schetsken: 'Vandaag zijn deze foto's een herinnering aan een vrij recent verleden, toen de mijngebouwen van Winterslag er verlaten en deels vervallen bij stonden. Maar je ziet reeds de kranen op enkele foto's die deze site volledig zullen transformeren in wat vandaag C-mine heet.

De gevel met het halfronde raam is de inmiddels volledig gerestaureerde compressorenhal, waar een bezoekerscentrum met toeristische dienst in gevestigd is en waar tal van evenementen als speciale beurzen of markten doorgaan. Aan deze compressorenhal - waarin nog de oude machines aanwezig zijn - grenzen een podiumzaal met amfitheatertribune en een kleine zaal voor optredens voor staand of zittend publiek. Het Genkse cultuurcentrum programmeert hier veel activiteiten.

In de vroegere badzalen van de mijn is thans Euroscoop, waar tien filmzalen op je wachten. Langs het C-mine Plein dat zich voor de compressorenhal uitstrekt liggen drie horecazaken: Brasserie Basic, Ciné Città en WokPlaza.

Voor kinderen is er het belevingsparcours C-mine expeditie, waarbij je in het Energiegebouw eerst 6 meter ondergronds gaat, waar je een zintuigelijke ervaring opdoet, om dan in een van de schachtbokken op te klimmen tot 60 meter hoogte.

Naast dit alles is er nog een kunstenhogeschool - de Media, Arts, Design faculty, oftewel MAD - en zijn er diverse bedrijven op het vroegere mijnterrein gehuisvest, zoals de Studio Pieter Stockmans van de bekende porseleinontwerper met een toonzaal, Painting with Light in de oude paardenstallen, Deusjevoo en Nascom. Allemaal ondernemingen die zich in eigentijdse projecten en producten specialiseren.

Wie de hele vroegere mijnsite wil ontdekken, kan een iPod-tour maken, waarvoor je in het bezoekerscentrum terecht kan. Kortom, hier is een staaltje reconversie van een vroeger industrieel complex te bewonderen, dat de komende jaren nog verder zal uitbreiden. Verwacht alleen géén mijnwerkers of een tocht door oude mijngangen, daarvoor moet je in de Waalse steenkolenmijnen van Blegny of La Louvière zijn.

'


Danielle Franchini: 'De mijnen zijn op zich nooit mooi geweest, maar de nostalgie laat van zich horen als ik er voorbij rijd of er per toeval naar de bios ga. Mijn vader heeft er gewerkt en is vanwege ook gestorven. De mijnen zullen altijd een deel van ons leven inpalmen en in onze harten blijven. Ze mogen ze nooit volledig doen verdwijnen, het zijn en blijven monumenten. Deze foto spreekt mij daarom enorm aan, het vormt een soort skyline boven Winterslag, iets dat men niet kan overzien.' Jordy Geeraert: '

Ik vind de Mijnen Oud-Winterslag een zeer mooie plaats het toont de oudheid en het verleden van deze plaats ik vint dat er zeker meer info mag worden geplaats hierover'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy