willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1901 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0004278)
Graaf van Egmont - Graaf van Egmond - De Lintworm te GENT
(Sint-Michielshelling)

Graaf van Egmont - Graaf van Egmond  - De Lintworm GENT foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Graaf van Egmont - Graaf van Egmond  - De Lintworm GENT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De oorsprong van dit gebouw ligt rond 1200. In 1662 werden voorgevel en interieur aangepast in renaissancestijl.

Tijdens de 16e eeuw was dit de woonst van Graaf Lamoraal Van Egmond - vandaar de naam. Maar ook Filips II (zoon van Keizer Karel), en Willem De Zwijger zijn hier te gast geweest.

Johan De Bock: 'Dit huis is gekend als De Lintworm. Hier stond een romaans steen dat dateerde van 1200. In 1662 werd op de fundamenten daarvan een nieuwe woning opgetrokken. In de 19e eeuw werd de gevel verbouwd, maar bij de aanleg van St. Michielshelling werd de oude toestand hersteld (dat paste beter in de plannen voor de WT1913). Door de helling is er nu ook een gelijkgrondse ingang op de 1e verdieping. Dat is de zijde die op deze foto te zien is - het huis is eigenlijk mooier als je vanaf de Graslei ernaar kijkt. Verwijzing naar de Graaf van Egmond: dit gebouw maakte ooit deel uit van het Hof van Fiennes dat de graaf via erfenis langs moederszijde verkreeg van de Graaf van Fiennes, heer van Gruuthuuse. Hij woonde er niet echt, maar verbleef er tweemaal, nl in 1556 en in 1559, telkens omdat hij dan om politieke redenen in Gent moest zijn.

De naam 'Lintworm' komt van de tijd dat het gebouw als Brouwershuis, vergaderlokaal der Vrije Biervoerders gebruikt werd. De lange paardewagens die de biervoerders gebruikten werden 'lintwormen' genoemd - en zo kreeg ook het huis zijn naam: Hof de Lintworm (ook Keytkelder). Dit Hof liep door tot op de St. Michielshelling en had daar een uitkijktoren. Dit deel moest echter sneuvelen voor de aanleg van de St. Michielsbrug rond 1900. '

Op de derde foto staat het huis staat hier gepositioneerd in zijn omgeving, nl. de St. Michielsbrug en kerk aan de ene zijde, en het herenhuis uit 1731 (Louis XIV- stijl) aan de andere zijde. Je ziet hier goed hoe de gevels een totaal verschillend karakter hebben!

Marc Vandeweerdt: 'Het restaurant Graaf van Egmond werd in 2008 gesloten. Sinds september 2012 doet het pand dienst als hostel (Hostel Uppelink).'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy