willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 2456 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0004237)
Toon map op Google Maps

Sint-Michielskerk te ROESELARE
(Sint-Michielsplein)

Sint-Michielskerk ROESELARE foto Klokvormige torenspits
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Klokvormige torenspits


Sint-Michielskerk ROESELARE foto: Sint-Michielskerk ROESELARE foto: Zicht op de khallenerk en de westertoren vanuit het westenSint-Michielskerk ROESELARE foto: Sint-Michielskerk ROESELARE foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

In 1066 stond op deze plek reeds met zekerheid een kerk.

In 1488 woedde een hevige brand, die enkel door de basis van de westertoren overleefd werd. Vanaf 1497-1504 werd een driebeukige, laatgotische hallenkerk gebouwd. Oorspronkelijk droeg de toren een ranke naaldspits, geflankeerd door 4 hoektorentjes. De 91 meter hoge torenspits zou echter in 1735 ernstige stormschade oplopen. De huidige toren met klokvormige bekroning is slechts 65 meter hoog, ze dateert uit 1757, en herbergt een beiaard met 49 klokken.

De inkom werd voorzien van een prachtig barokportaal.

In 1851-1854 werd de kerk vergroot, waarbij de westertoren werd ingebouwd. Deze bouwselen werden in 1968 opnieuw afgebroken.

In het interieur valt een barokke preekstoel uit 1603 op. Deze stelt de wijngaard Naboth voor, met beelden van koning Achab en profeet Elias. Hij zou afkomstig zijn uit een Karmelietenkerk in Brugge.

Er is ook een laatbarokke doopvont uit de 17e eeuw in witte en zwarte marmer.

Bij de schilderijen hoort 'Geseling en Doornenkroning' uit de eerste helft van de 17e eeuw door Jan Janssens. Iets jonger is 'Verering van de Heilige Familie door engelen en heiligen' door Jacob Oost uit 1661.
Marino Seys: 'Heb dit ooit bezocht en was echt verrast door de enorme hoogte van deze kerk. Ook rondom de toren zijn de vertrekken hoog en breed, wat een typisch barokgevoel geeft. Hoewel de kollosale buitenkant sober oogt, maakt het hoge portaal in een goed bewaarde barokstijl alles goed. Ook vind ik de toren uniek, die past in de omgeving van het mooie stadhuis. Bij het binnenkomen valt onmiddelijk de imposante houten preekstoel op, alsof hij uit een druivelaar ontsproten is. Aangezien de soms arme en moeilijke tijden in het verleden vind ik dit toch een echt goedbewaard monument! Voor mij een plus.'

Mmiguel Zoete: 'De maaswerken zijn absoluut zeer mooi, bij ieder venster is er ee ander soort maaswerk, dit bevat 3passen, 4passen, veelpassen'

heidi vanhecke : 'er is ook op bepaalde tijdstippen mogelijk de klokkentoren te bezoeken .daarvoor kan men contact nemen via www.klokkengilde .be. er word ook nog manueel klokken geluid.'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy