willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 1955 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0004235)
Toon map op Google Maps

Manneken Pis te GERAARDSBERGEN

Manneken Pis GERAARDSBERGEN foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Manneken Pis GERAARDSBERGEN foto: Manneken Pis GERAARDSBERGEN foto: Manneken Pis GERAARDSBERGEN foto: Manneken Pis GERAARDSBERGEN foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Er is heel wat discussie over het feit of Brussel, dan wel Geraardsbergen de uitvinder van Manneken Pis is.De Geraardsbergse stadsrekeningen van 1455-1456 vermelden de bestelling van beeldje van een 'lathoenen mannekin' bij een kopergieter uit Brussel. Deze bestelling gebeurde ter gelegenheid van de heropbouw van de stad en de herstelling van de fonteinen en de waterleiding. De stad was immers verwoest op 16 april 1452 door de troepen van Jean de Croy. De schepenen beslisten het vroegere leeuwken bovenop de fontein van de Brugstraat door een 'waterend mannekin' te vervangen. Gilles Van der Gucht beitelde het model in hout, waarna Reinier van Thienen het goot in koper. In 1459 werd het op de fontein geplaatst, die in 1835 werd afgebroken.Volgens de Geraardsbergenaars is dit Manneken Pis het oudste van het land. Hier vind je meer info : http://manneken-pis.tk. Klik hier voor het Brusselse Manneken Pis.

Johan De Bock :'Voor wie geinteresseerd is in de Mannekes: ook in Gent staat er een Manneken Pis, op de Kraanlei. Het is een replica, het origineel staat in het Bijlokemuseum. Het is wel iets jonger dan het manneke van Geraardsbergen.'André De Vuyst: 'Maar de legende rond het Gentse Manneken gaat terug tot de 12de e., toen Filips vd Elzas als graaf van Vlaanderen het 's Gravensteen liet bouwen en op kruistocht trok...'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy