willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 4836 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0004198)




Gedenking Karel Buls en Everard Tserclaes te BRUSSEL-STAD / BRUSSEL
(Hoek Grote Markt 8, Karel Bulsstraat)

Gedenking Karel Buls en Everard Tserclaes BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)




Gedenking Karel Buls en Everard Tserclaes BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Stervende Everard 't Serclaes. Zijn rechterarm strelen garandeert een jaar geluk in de liefde!Gedenking Karel Buls en Everard Tserclaes BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Deze familie zal het komende jaar aan liefde geen tekort hebben... (dat denken toch de Brusselaars)
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Frits Schetsken: 'In de doorgang van het huis De Sterre op de hoek van de Grote Markt en de Karel Bulsstraat zie je het ligbeeld van Everaert T'Serclaes (grote foto en kleine links).

Als hertog Jan III van Brabant zonder mannelijke nakomeling sterft, volgt een oorlog om zijn opvolging. Lodewijk van Male, graaf van Vlaanderen, gehuwd met Jans dochter Margaretha, rukt Brabant binnen en verovert in augustus 1356 ook Brussel. Maar al enkele maanden later verjaagt Everaert T'Serclaes deze indringer.

Wanneer T'Serclaes zich later verzet tegen de gebiedsuitbreiding die Sweder d'Abcoude, heer van Gaasbeek, wil realiseren ten nadele van Brussel, wordt hij in 1388 bij zijn terugkeer van bezittingen in Lennik door twee handlangers van Sweder, Willem van Kleef en Melys Utenenghe, van zijn paard gesleurd, waarna ze hem de tong afsnijden en een voet afhakken. Zwaar gewond haalt T'Serclaes nog wel Brussel, maar na vijf dagen blaast de held in dit huis zijn laatste adem uit. Maar hij is niettemin ook paraat als het om het schenken van nieuw leven gaat. Meisjes en vrouwen die over Everaerts glimmende arm strelen, worden gegarandeerd binnen het jaar zwanger, pil of geen pil, en anders trouwen ze - kies zelf maar welke wens in vervulling moet gaan, je kan altijd volgend jaar terugkomen voor deel twee.

Nog even het verhaal afmaken: de over de aanslag zeer verbolgen Brusselaars zijn gezamenlijk opgetrokken naar het kasteel van Gaasbeek en hebben dat na een wekenlange belegering in brand gestoken. Hun vrouwen halen her en der kippen om de mannen te voeden en daaraan danken de Brusselaars hun bijnaam 'kiekefretters'.

Gedenkplaat Karel Buls (kleine foto rechts)

Als liberaal politicus wordt Karel Buls in 1881 burgemeester van Brussel en blijft dat tot 1899. Hij is vooral bekommerd om het behoud van het historisch uitzicht van zijn stad en beschrijft in zijn Esthetique des villes zijn voorliefde voor organische groei. In dezelfde periode heeft echter koning Leopold II heel andere plannen met Brussel. Die denkt aan grote boulevards rond en door de stad, geïnspireerd op het Parijs van Haussmann, met daarnaast ook nog een reeks andere grootse projecten. Twee compleet uiteenlopende visies op stadsontwikkeling, dat moest wel mislopen. Wanneer Leopold voor de aanleg van de Kunstberg de hele Sint-Rochuswijk opkoopt en dit middeleeuws stukje Brussel vrijwel volledig laat slopen, is dat voor Buls het signaal om uit protest ontslag te nemen op 16 december 1899. De eerste Kunstberg met watervallen en fonteinen zal er overigens door geldgebrek pas komen vanaf 1908 dankzij de Brusselse Wereldtentoonstelling van 1910.

Hoewel dus de titel van zijn publicatie over stadsontwikkeling in het Frans is, heeft Karel Buls zich toch sterk ingezet voor het Nederlands in Brussel. Hij bouwt een Nederlandstalig onderwijsnet uit in zijn stad, richt de Koninklijke Vlaamse Schouwburg op en ziet kans om Leopold II daar op 13 oktober 1887 een toespraak in het Nederlands te laten houden, een primeur voor een Belgische vorst.

In 1852 wordt aan de Brusselse Grote Markt het gildehuis De Sterre gesloopt, omdat dit het verkeer zou belemmeren. Buls laat het in 1897 reconstrueren met een zuilengang, zodat de voetgangers niet op de rijbaan hoeven te wandelen en het verkeer daardoor toch vlot passeren kan. Deze straat wordt later dan ook niet toevallig herdoopt in Karel Bulsstraat, met een gedenkplaat voor de burgemeester in het jaar van zijn aftreden. Daarop worden de belangrijkste architecten vermeld die hebben meegewerkt aan de diverse gebouwen en gildehuizen aan de Grote Markt: Jacques Van Thienen en Jan Van Ruysbroeck voor het Stadhuis; Antoon en Rombout Keldermans, Lodewijk Van Bodeghem, Domien De Wagemaker en Hendrik van Pede voor het Broodhuis; Willem De Bruyn, Jan Cosyns, Herbosch, Van Delen, Mombaerts en Mercx voor de gildehuizen.

Karel Buls krijgt overigens recenter iets verder op het Agoraplein ook nog een fontein met zitbank waarop een bronzen Karel met zijn hond zit. Iets voor een selfie met ... ? '



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy