willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 2058 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0004112)
Toon map op Google Maps

Leopold I plein te OOSTENDE

Leopold I plein OOSTENDE foto
Foto door
Leopold I plein OOSTENDE foto: Leopold I plein OOSTENDE foto: Leopold I plein OOSTENDE foto: Leopold I plein OOSTENDE foto: Leopold I plein OOSTENDE foto: Leopold I plein OOSTENDE foto:
Leopold I plein OOSTENDE foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Het bronzen beeld van Koning Leopold I werd op 5 augustus 1901 onthuld in bijzijn van koning Leopold II, prinses Clementina en print Albert. Graaf Jacques de Lalaign gaf het standbeeld een dramatische uitstraling door de kop van het paard lichtjes te buigen, en de koning een draaiende beweging te geven.

Het standbeeld lijkt het oudste wat op dit plein nog bewaard is. De woningen van het begin van deze eeuw zijn door moderne appartementsgebouwen vervangen.

Gilbert Mahieu: 'Pas op! Men voorziet in 2007 de aanplanting van bomen rondom het plein, zodat je de Koning op zijn paard niet meer zal kunnen zien vanop het voetpad maar wel de appartementen! Het beeld staat op de plaats waar de vroegere omwallingen eindigden en de uitbreiding naar Mariakerke kon beginnen, men had toen nog een mooi plaatsje voor dat beeld. Koning Leopold II heeft in 1905 dit monument komen inhuldigen met grote sier. '

Jos Billen: '1867 op de wereldtentoonstelling van Parijs in de Belgische tuin werd het standbeeld van Leopold 1 reeds getoond, samen met het beeld van Ambiorix van Tongeren. '


j.ph daems: 'mooie plek met opmerkelijk mooi standbeeld'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy