willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 2251 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0002740)
Toon map op Google Maps

Laermolen te MINDERHOUT / HOOGSTRATEN
(Molenstraat / Withof)

Laermolen MINDERHOUT / HOOGSTRATEN foto
Foto door Ludo Provinciael
Laermolen MINDERHOUT / HOOGSTRATEN foto: Laermolen MINDERHOUT / HOOGSTRATEN foto: Laermolen MINDERHOUT / HOOGSTRATEN foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

In 2002 was de Laermolen dringend toe is aan een grondige restauratie. Ondertussen werd er een VZW De Laermolen opgericht om de molen volledig in de authetieke staat terug te brengen. Niet alleen het gebouw, maar ook het rad, het sluiswerk en de slaginrichting worden teruggeplaatst. De uiteindelijke bedoeling is daadwerkelijk olie te slaan; uit pure nostalgie een ambachtelijk product te vervaardigen. Aan de foto's kan u zien dat er destijds nog heel wat werk te verrichten was. De VZW kreeg hiervoor subsidies (Staat, provincie en Stad Hoogstraten) maar moest 20 % zelf zien te vergaren . (met dank aan dhr. Ludo Provinciael voor de foto's) Dankzij Mola - Het Provinciaal Molencentrum Mola weten we dat deze molen sinds april 2004 opnieuw maalvaardig in gebruik genomen is. Destijds was de Laermolen een dubbelmolen, op de ene oever een olieslagmolen en op de andere een graanmolen. Dit betekent dat er aan weerszijden van de beek een gelijkaardig gebouw stond, en dat het dak zelfs doorliep. Voor foto's uit de oude doos, en foto's van de huidige toestand, kijk naar de prachtige site van de Laermolen. De molen is regelmatig in werking (zie hiervoor vermelde site).


Jack Haarbosch: 'Ongeveer 3 jaar geleden bezocht ik Minderhout en zag ik, dat de molenruine inmiddels volledig omgetoverd was tot een slagmolen waarmee weer gewerkt kan worden. De molen ligt bovendien heel erg mooi in het Markdal. 'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy