willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 3094 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0002726)




Toon map op Google Maps

Stadhuis ('s Grevenhuis) te BORGLOON

Stadhuis ('s Grevenhuis) BORGLOON foto Overzicht van de zijgevel met de wapenschilden van de Loonse steden, het Prinsbisdom Luik en het Duitse Keizerrijk.
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Overzicht van de zijgevel met de wapenschilden van de Loonse steden, het Prinsbisdom Luik en het Duitse Keizerrijk.


Stadhuis ('s Grevenhuis) BORGLOON foto: Overzicht van het Maasrenaissance stadhuis, met de voorgebouwde toren, opvallende kruiskozijnen en de galerij aan de zijde van de Markt.Stadhuis ('s Grevenhuis) BORGLOON foto: Stadhuis ('s Grevenhuis) BORGLOON foto: Stadhuis ('s Grevenhuis) BORGLOON foto: Stadhuis ('s Grevenhuis) BORGLOON foto: Stadhuis ('s Grevenhuis) BORGLOON foto:
Stadhuis ('s Grevenhuis) BORGLOON foto: Stadhuis ('s Grevenhuis) BORGLOON foto: Stadhuis ('s Grevenhuis) BORGLOON foto: Stadhuis ('s Grevenhuis) BORGLOON foto: Barokke beeldnis met de Maagd Maria met Kindje.Stadhuis ('s Grevenhuis) BORGLOON foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Het huidige stadhuis werd gebouwd tussen 1668 en 1680, en is een voorbeeld van Maasrenaissance.

Het gebouw heeft een voorgebouwde hoektoren. Het hoofdgebouw is overdekt door een groot afgewolfd dak. Tussen de vensters met kruiskozijnen bevinden zich de wapenschilden van de Loonse steden, samen met die van het prinsbisdom Luik en het Duitse keizerrijk. Aan de kant van de Markt is er onderaan een zuilengalerij. Op de hoek werd een barokke beeldnis toegevoegd met daarin een Mariabeeldje.

Het interieur herbergt nog een romaanse koffer uit de 11e of de 12e eeuw, en een 17e eeuwse pijnbank die vooral tegen heksen werd ingezet.

Johan De Bock: 'Het stadhuis, in de volksmond nog steeds 's Grevenhuis genoemd, was ooit de woning van de graven van Loon. In 1680 werd het voor een eerste maal gerestaureerd in Maaslandse stijl. In het stadhuis bevinden zich enkele unieke bezienswaardigheden zoals een 12de eeuwse schatkist en een pijnbank uit de 17de eeuw die gebruikt werd tijdens de beruchte heksenprocessen. Aan de hand van de glasramen in de raadzaal krijgt men heel wat informatie over het oude graafschap Loon. De dienst voor toerisme is er nu ondergebracht.'

PHILIP VAN HAUTE: 'In een perkament met zegel toont aan dat in 1664 in het land van Loon de zeven ambachten werden goedgekeurd.Eveneens is er melding van een vrome edele heer Van Hennesdael die 650 brabantse gulden (dukaten,florijnen,gulden ) aan de voorstad Borgloon leent daar deze niet de nodige middelen had en diende terug te betalen op allerheiligen zonder intresten. '

Johnny Cloesen: 'Het graafschap Loon ontstond omstreeks 1018 – duizend jaar geleden - en eindigde in 1795: een grote brok Limburgse geschiedenis, die zich niet in de Nederlanden afspeelde: anders en daarom zo interessant. Door leenbanden met de prins- bisschoppen van Luik en de Duitse keizer speelden de graven van Loon een aanzienlijke rol in de regio Maas-Rijn. De millennium- viering (2018) van deze oude feodale entiteit is dè gelegenheid om dat unieke Limburg-gevoel, dat in talloze aangelegenheden de rest van Vlaanderen al verbaasde, nu ook een solide historische basis te geven.'



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy