willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
(Ref:0002251)
Toon map op Google Maps

Scheldebrug te TEMSE
(Rijksweg N16)


Foto door Johan Mares (@Belgiumview)Deze brug over de Schelde is 365 meter lang. Ze zou daarmee de langste brug van BelgiŽ zijn.


De eerste brug werd ontworpen door Eifel, en werd in 1870 voltooid. Ze deed dienst in de spoorwegverbinding tussen Mechelen en Terneuzen. Omdat in die periode nog geen auto's of fietsen rondreden, was zij enkel toegankelijk voor spoorwegverkeer en voetgangers. Met een lengte van 343 m was zij toen meteen de langste brug van BelgiŽ.

Tijdens de eerste Wereldoorlog liep de brug ernstige schade op. Zij werd hersteld. In 1940 werd ze echter om strategische redenen door Franse en Belgische genietroepen opgeblazen.

Na de oorlog kreeg de bouw van een nieuwe brug voorrang. Er was discussie over het al dan niet voorzien van een tweede rijstrook. Ook wilde men een tweede brug ter hoogte van de Boelwerf. Uiteindelijk werd - onder druk van Temse - beslist enkel de vernietigde brug te herbouwen, maar wel met een dubbele rijstrook...

De eerste paal werd op 2 juni 1949 geplaatst. Op 19 december 1955 volgde de plechtige ingehuldiging door Koning Boudewijn. De huidige brug is 365 meter lang. Er is een ophaalbaar gedeelte, waarlangs schepen met een hoge opbouw Temse kunnen bereiken en verlaten. De breedte van deze doorgang bepaalde de maximale grootte voor zeeschepen, die destijds op de Boelwerf gemaakt konden worden.

In april 1994 werd het beweegbaar gedeelte vervangen door een nieuwe rolbasculebrug; de plechtige heropening van de brug vond plaats op 29 april 1994.

Aan de kant van Temses bevinden zich twee monumentale beelden door Karel Aubroeck: De Schelde en De Golven. Deze werden in 1958 en 1964 geplaatst.

Dave Steenackers: 'Ze zijn op dit moment een tweede brug naast de oorspronkelijke aan het aanleggen. Ze zijn nog bezig met de pijlers te plaatsen en de twee zijkanten. hierbij wordt er een splitsing gemaakt, waarbij beide bruggen voor de verschillende rijrichtingen gebruikt zullen worden. '

Wim Barbier (augustus 2009): 'De tweede brug is ondertussen klaar. Ze werd in 2009 ingehuldigd. Ze is iets langer dan de eerste en daarmee de langste brug van het land.'FranÁais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy