willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 1624 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0002152)




Toon map op Google Maps

Jonathashuis te EDINGEN
(Montgomerystraat 7)

Jonathashuis EDINGEN foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)




Jonathashuis EDINGEN foto: Jonathashuis EDINGEN foto: Jonathashuis EDINGEN foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

André Theunis: 'Je suis né dans la maison Jonathas en 1952 et je suis Luthier. Un violoncelle de ma fabrication vient d'être joué par Claire Goldfarb le 27 septembre, dans le grenier dans lequel, enfant, je jouais ! Pour voir plus d'infos sur le Luthier: http://www.violons.eu/'

Frits Schetsken: 'De naam van dit huis houdt verband met het Brusselse Sacrament van Mirakel, dat teruggaat tot een periode waarin de joden ook in die stad werden vervolgd.

Jonathas is een rijke Joodse koopman die in de 14de eeuw in dit huis zou hebben gewoond. Hij haalt in Brussel een joodse kennis, Jan van Loven, over om samen met een aantal medestanders hosties te gaan roven uit de Sint-Catharinakapel in Sint-Jans- Molenbeek. Ze stelen zestien hosties en verbergen ze in Jonathas' huis. Kort nadien wordt Jonathas vermoord gevonden in de buurt van Edingen, waarop zijn weduwe dat als een hemelse straf interpreteert en de hosties terugbrengt naar de Brusselse joden. Zij doorsteken op Goede Vrijdag van 1370 de hosties met dolken en er vloeit bloed uit. De daders worden gevat en terechtgesteld en de nakomelingen van Jonathas worden ook door allerhande rampspoed getroffen. In Brussel wordt een processie ingesteld van het Sacrament van Mirakel, die nog eeuwenlang zal uitgaan en zo het legendarische verhaal in leven houdt.

Het huidige Jonathashuis steunt op romaanse kelders van een rond 1150 door Hugo van Edingen gebouwde donjon. Die stond op een in de rivier de Odru uitstekend stuk grond en werd omgeven door een muur en een gracht. Eind 12de eeuw neemt graaf Boudewijn van Henegouwen deze versterking in, die dan door Hugo's zoon wordt verdedigd. In 1194 wordt de donjon afgebroken, maar het blijft onduidelijk wat er direct nadien mee is gebeurd.

Later bouwt op die plek Johan Rousseau, burgemeester van Edingen en later algemeen ontvanger van de streek van Edingen en Rebecq, een woning met een hoge bakstenen puntgevel. In de eeuwen daarna wordt het huis een opslagplaats voor huiden, voor tonnen, wordt het verbouwd tot brouwerij en begin 20ste eeuw is er enige tijd een jeneverstokerij in gevestigd. De laatste eigenaar, Elie Theunis, verkoopt het in 1962 aan de stad Edingen.

Omdat Edingen op dat moment geen enkel gebouw voor culturele activiteiten bezit, krijgt de aankoop een bestemming in die richting. Daar is een restauratie voor nodig die in maart 1980 start. De werfleider dacht met een huis uit de 16de eeuw te maken te hebben, maar gaandeweg verschenen er resten van een veel oudere datum. Er werd al geschreven dat het zou gaan om de belangrijkste 12de-eeuwse donjon van heel Wallonië en ver daarbuiten. Dat was wellicht wat hard geroepen, maar het resultaat was een aanpassing van het restauratiedossier en helaas ook de kosten.

In april 1982 kon het gebouw worden ingehuldigd als nieuw cultureel centrum, met op het gelijkvloers het Museum van de Edingse Tapijtnijverheid (Musée de la Tapisserie d'Enghien). Men had inmiddels bij een Londense antiquair vijf Edingse Verdures met stoeiende kinderen kunnen aankopen, die nu samen met nog drie andere Edingse tapijten uit de 16de eeuw en twee Brusselse 17de-eeuwse wandtapijten hier te zien zijn. Daarnaast is er een collectie meubels, schilderijen en zilverwerk uit het vroegere gasthuis van de zusters augustinessen. En de hosties? Daarvoor moet je naar de Sint-Nicolaaskerk, waar in 1931 door Camille Wybo een glasraam is geplaatst met scènes uit die legende, in de Sint-Annakapel. '



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy