willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 1943 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŽ via Willekeurig
(Ref:0001954)
Toon map op Google Maps

Sint-Gertrudiskerk te WETTEREN
(Markt)

Sint-Gertrudiskerk WETTEREN foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Sint-Gertrudiskerk WETTEREN foto: Sint-Gertrudiskerk WETTEREN foto: Sint-Gertrudiskerk WETTEREN foto: Sint-Gertrudiskerk WETTEREN foto: Sint-Gertrudiskerk WETTEREN foto: Sint-Gertrudiskerk WETTEREN foto:
Sint-Gertrudiskerk WETTEREN foto: Sint-Gertrudiskerk WETTEREN foto: Sint-Gertrudiskerk WETTEREN foto: Sint-Gertrudiskerk WETTEREN foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De Sint-Gertrudiskerk werd gebouwd volgens de plannen van L.Minart in 1861-1866. Het is een driebeukige kerk in neoromaanse stijl met een opvallend hoge middenbeuk, en opgetrokken in baksteen. De hoge toren wordt geflankeerd door 4 hoektorentjes, met opvallende witte, natuurstenen omlijstingen. Gelijkaardige hoektorentjes, die met hun spitse torenspitsen iets van minaretten hebben, flankeren de zijbeuken.

De witte, marmeren doopvont dateert uit rond 1700. De barokke preekstoel dateert uit de eerste helft van de 18e eeuw. Het hoofdaltaar dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw. Het orgel werd door P.Schyven gemaakt rond 1875. Bij de schilderijen noemen we het paneel 'Mis van Sint-Gregorius', dat wellicht door Hugo van der Goes gemaakt werd. Dit zou aan de kerk geschonken zijn door burggraaf Hypp. Vilain XIV in 1841 (ter gelegenheid van diens huwelijk met Sidonia Dubois).

De kerk bevat een vrij uitzonderlijk stergewelf.

Johan De Bock: 'De gemeentenaam Wetteren komt van 'Wettra' dat 'scherpe heuvelkam' zou betekenen. De kerk illustreert dit : ze is gebouwd op het hoogste punt, je ziet ze al van ver als je Wetteren nadert.'
Roger Vermaelen: 'Lelijkste kerk van BelgiŽ'

Marianne van der Meijde: 'Deze kerk is mooi in al zijn eenvoud.'

Katrein V.A.: 'Ik vind het helemaal geen mooi kerk. Die witte steentjes passen echt niet bij de rode baksteen. 'FranÁais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy