willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
(Ref:0001840)
Toon map op Google Maps

Onze-Lieve-Vrouw-ter Duinenkerk te KOKSIJDE
(Kerkplein)


arch. Josef Lantsoght
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)De plattegrond van deze moderne kerk uit 1956-1962 (architect Josef Lantsoght) is ge´nspireerd op de kokkel (een soort mossel), waaraan Koksijde zijn naam te danken heeft. Oorspronkelijk was er ook een hoge toren gepland, maar wegens de nabijheid van het vliegveld van Koksijde kon deze niet gerealiseerd worden.

Het interieur van de kerk is opvallend verlicht met veel glasramen. Deze glasramen werden ontworpen door GabriŰl Loire uit Chartres. Het uitzicht op het altaar lijkt dankzij de vorm van alle kanten verzekerd. Altaar en kruisbeeld zijn van de hand van M.Witdouck.

Bij het binnenkomen zie je meteen dat de zwarte vlakjes in het portaal in feite gekleurd glas blijken te bevatten, wat een kleurig schouwspel oplevert.

Er is een fraaie zijkapel met een modern Mariabeeld.

De biechtstoel lijkt deel uit te maken van de muren. Hij staat nabij het orgel.

De kerk herbergt sinds 1968 als relikwie een dijbeen van de zalige Idesbald, die in 1155 de derde abt werd van de Duinenabdij en een vriend was van de heilige Bernardus van Clairvaux (een van de meest invloedrijke abten uit de kerkelijke geschiedenis). Op 18 juli 1999 werd de relikwie overgebracht van de crypte naar het praalgraf in de kerk.Franšais
English