willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1694 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0001807)
Toon map op Google Maps

Berg van Barmhartigheid te GENT
(Abrahamstraat 13)

Berg van Barmhartigheid GENT foto
Foto door Johan De Bock
Berg van Barmhartigheid GENT foto: Berg van Barmhartigheid GENT foto: Berg van Barmhartigheid GENT foto: Berg van Barmhartigheid GENT foto: Berg van Barmhartigheid GENT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Johan De Bock: 'Gebouwd in 1620-1621, in opdracht van aartshertogen Albrecht en Isabella, door bouwmeester Wenceslas Coberger. Het bestond uit drie delen: de conciergewoning (die verdwenen is), het huis van de opzichter (intendant) en het eigenlijke pandhuis.

De functie was een pandjeshuis, waar men leningen kon krijgen op onderpand. Zoals in de gevel vermeld wordt, konden armen hier ook lenen zonder intrest (in tegenstelling tot de gewone pandjeshuizen die meestal een woekerrente vroegen). De instelling functioneerde tot 1929 - daarna werd het gebouw overgenomen door het stadsarchief (dat op 13/05/2005 ook verhuisd is naar de Zwarte Doos op de vroegere terreinen van Trefil-Arbed in Gentbrugge, Dulle Grietlaan 12)'

Op de gevel volgende opschriften (met dank aan Johan De Block) : 'Mons Pietatis' en 'Hier leent men den Aermen oock sonder interest'.

(we hebbben dit ietwat eufemistische dan ook als bank geklasseerd)Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy