willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
(Ref:0001787)
Toon map op Google Maps

Alphonse de Hollainhof sociale woningbouw te GENT
(Brusselsepoortstraat)


Arch. W.J. Neutelings
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)Door de stad Gent werd er in 1992 een wedstrijd uitgeschreven voor de vervanging van oude, slecht onderhouden gebouwen door een nieuwbouw project voor sociale woningen. De winnaar was W.J. Neutelings.

Deze moderne sociale woningen vormen een leuk, origineel en kleurrijk geheel. Om de privacy van de bewoners te garanderen werd aan de straatkant de eerste verdieping verscholen achter een wand met lange, smalle vertikale openingen.

Opmerkelijk is ook de manier waarop afwisseling in het geheel werd gebracht. Het is een variatie van rechthoekige vormen, steeds op een andere manier 'gestapeld'.

Bijzonder aangenaam is ook het grote grasplein dat zich binnen de woningblok bevindt, en een oase van rust is in de stad.
Johan De Bock: 'Het is alleszins een hele verbetering in vergelijking met de troosteloze, vervallen gevel van de vroegere Hollainkazerne. In die kazerne waren eenheden van de luchtmacht gelegerd waren - midden in de stad! Maar ze moesten dan ook niet vliegen - ze stonden o.a. in voor de bewaking van de radar in Gavere.'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy