willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.9 door 1912 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0001691)
Toon map op Google Maps

Sint-Eleuthère (te Esquelmes) te OBIGIES / PECQ
(rue Marcel Delroeux)

Sint-Eleuthère (te Esquelmes) OBIGIES / PECQ foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Sint-Eleuthère (te Esquelmes) OBIGIES / PECQ foto:  Sint-Eleuthère (te Esquelmes) OBIGIES / PECQ foto:  Sint-Eleuthère (te Esquelmes) OBIGIES / PECQ foto:  Sint-Eleuthère (te Esquelmes) OBIGIES / PECQ foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Romaanse kerk uit de 11e eeuw.

Dankzij Bruno De Pessemier weten we dat deze kerk aan Sint-Eleutherius gewijd is. Dit was de oprichter en de eerste bisschop van Doornik. Hij overleed in 531.

De kerk is opgetrokken in Doornikse kalksteen tijdens de 11e eeuw. Sommigen beweren dat dit de oudste kerk van België, maar dat wordt wel meer beweerd. Het is zeker zo dat ze een vroegere tempel verving. Er zitten nog overblijfselen van de druïdentempel (een eresteen) in het altaar. Na de druïden werd het een een Romeinse tempel, gewijd aan Mercurius.

Binnen is het altaar een druïdische offersteen. Daarachter zit een gedecentreerd venster, dat het overlijden van Jezus toont, met zijn hoofd naar boven om te bidden.

Volgens de legenden was de kerk door een ondergrondse gang verbonden met het kasteel van de duivel, een burcht van de Tempeliers. Dit kasteel werd vernield tijdens de 13e eeuw.Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy