willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1277 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0001386)
Toon map op Google Maps

De Vooruit te GENT
(Sint-Pietersnieuwstraat 23)

De Vooruit GENT foto
Arch. Ferdinand Dierkens
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
De Vooruit GENT foto:  De Vooruit GENT foto:  De Vooruit GENT foto: De Vooruit GENT foto: De Vooruit GENT foto: De Vooruit GENT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Dit feestcomplex van de Socialisten werd door Ferdinand Dierkens opgetrokken in 1911-1914 in eclectische stijl. Hij maakte van het niveauverschil van twaalf meter tussen de Sint-Pietersnieuwstraat en de Schelde gebruik om het gebouw in twee afzonderlijke constructies op te delen, en om de theaterzaal en de cinemazaal boven elkaar te bouwen. Ferdinand Dierkens bewees hier ook het gebruik van voor die tijd nieuwe materialen en technieken zoals beton,metaal en glas meester te zijn.

De voorgevel heeft een kalkstenen parement, waartussen zich gegoten versieringen in kunststeen bevinden. Het geheel wordt geflankeerd door 2 hoektorentjes, die een oosterse kiosk dragen.

De achtergevel aan de Schelde is evenwichtiger. In de middenpartij zijn de toegangsdeuren vervat onder een grote rondboog, omsloten door twee zijrisalieten, die hogerop overgaan in 2 driezijdige erkers. De overkragende kroonlijst verwijst naar verdwenen culturen.Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy