willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 2369 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0001366)
Toon map op Google Maps

Fort Napoleon te OOSTENDE
(Fortstraat)

Fort Napoleon OOSTENDE foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Fort Napoleon OOSTENDE foto: Fort Napoleon OOSTENDE foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Rond 1810 liet Napoleon een kustbatterij uit 1804 ombouwen tot een echt fort. Het is een zeldzame getuigen van de militaire bouwkunst uit die periode.

5 overdekte gangen lopen over een droge gracht naar de buitenmuren van dit 5-hoekige fort. De belangrijkste muren zijn 3 meter dik.

Het fort is nooit in zware gevechten betrokken geweest. Wel deed het tijdens de eerste wereldoorlog dienst als mess voor Duitse officieren. Daarna werd het een oa8000031museum en onderdeel van de speelpleinwerking.

Later verloor het zijn functie, en verkrotte het. Het deed vooral dienst als 'verboden' speelterrijn voor jongeren uit de buurt. De Stichting Vlaams Erfgoed kreeg het fort in 1995 in erfpacht. Na een restauratie is het Fort Napoleon sedert 2000 aan een nieuw leven begonnen als monument, museum... en taverne.

Geert Beelaert: 'Met regelmaat is onze Napoleontische re- enactors vereniging het Belgische 7de linie te gast in en rond het fort. Dit is de plaats waar we na de slag van waterloo wacht liepen. Bij deze gelegenheden re-enacten we het kampleven te velde en de manoeuvre tijdens een veldslag. '

Gustaaf Roggemans: 'Het fort werd na de oorlog gebruikt door het Belgisch leger. Het deed dienst in de opleiding van Onderofficieren. Het was tegelijk (in de winter) als slaapkwartier en om er zich te wassen. In zomer gebeude zulks in een tentekamp naast het Fort. Ik heb er zelf een deel van mijn opleiding genoten.'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy