José Plesier van de werkgroep Trekhaak 73, die zich inzetten voor het behoud van dit jammerlijk verkommerende station: 'Maar het is toch zo jammer dat onze werkgroep 'Trekhaak 73' reeds jaren ijvert om dit station te renoveren, vooral dan het dakgebinte (wegens houtworm) en de planketten op de zolder ('planchee' zeggen ze hier).
Sommige plannen dragen de datum 14 december 1893, andere 2 februari 1895. Opmerkelijk dat alle plannen van Veurne-station tweetalig zijn, terwijl de plannen van station Adinkerke-Panne (uit 1913 ) ééntalig frans zijn! Voor mij een opmerking waard, voor jullie misschien een normaal voorval?
Het station Veurne dateert van 25 augustus 1895 (officiële opening). In 1893 heeft de Brusselse Ingenieur-architect Wisseleer de plannen getekend en op 12 april 1893 werden de eerste werken aanbesteed. In 1894 werd het metselwerk aan Van Wassenhove uit Blankenberge toegewezen, dit voor 76660 frank, de voltooiingswerken gingen naar Gobin uit Oostende voor 61394,19 frank. Het gebouw is in neo-gotische stijl, zoals de meeste openbare gebouwen van Veurne.
Opmerkelijk is dat tijdens 'open monumentendag' de meeste gebouwen van Veurne, in neo-gotische stijl, door het stadsbestuur te bezichtigen zijn, maar over het station wordt met geen woord gerept. Natuurlijk ... het thema is 'hout' , en vooral dat is voor het station het grootste kwaad!!!
Daartegenover moet je in De Panne zijn : hier komt het station 'Adinkerke-Panne'wél aan bod. Hier waren er (gelukkig) in 1996 grote renovatiewerken, ter gelegenheid van de modernisering van de spoorlijn tussen De Panne en Gent.
Het verwondert me zelfs dat dit station (nog) niet is opgenomen op jullie site.'
Français English
|