willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1545 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0001223)
Toon map op Google Maps

Kruispoort te BRUGGE
(Langestraat / Kruisvest)

Kruispoort BRUGGE foto Werpgaten
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Werpgaten


Kruispoort BRUGGE foto: WaterkantKruispoort BRUGGE foto: Kruispoort BRUGGE foto: Kruispoort BRUGGE foto: StadskantKruispoort BRUGGE foto: Mezekooi met werpgatenKruispoort BRUGGE foto: Spitsboordoorgant
Kruispoort BRUGGE foto: Achthoekige hoektoren (stadskant)Kruispoort BRUGGE foto: Kruispoort BRUGGE foto: Kruispoort BRUGGE foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De Kruispoort was een stadspoort die deel uitmaakte van de tweede Brugse stadsomwalling van 1297. De huidige poort is echter recenter: ze dateert uit het begin van de 15e eeuw. Ze werd gebouwd door Jan van Oudenaerde en Maarten van Leuven.

Heden ten dagen blijft enkel het hoofdgebouw over. De twee bruggen en de voorpoort zijn verdwenen.

Aan de zijde van het water staan twee ronde torens, verbonden door een mezekooi die voorzien werd van werpgaten om de vijand te kunnen bekogelen. De spitsbogige doorgang kon afgesloten worden met 2 deuren, een valhek en een valbrug. Daarnaast bevindt zich een kleine voetgangersdoorgang, die via een kleine loopbrug bereikbaar was en werd beveiligd door een schietgat.

Aan de stadskant is de gevel minder burchtachtig. Op de hoeken staan 2 achthoekige hoektorens. Daartussen is de gevel in twee verdiepingen verdeeld door middel van een waterlijst, met daarboven een uitkragende borstwering. Vier vensters met kruiskozijnen zitten in rondboognissen, met als versiering in de boogvelden drielobbig maaswerk. In het midden boven de doorgang zit een beeldnis met een kruisbeeld.

Het interieur is nog grotendeels bewaard. In de ronde verdedigingstorens vindt men vijfdelige gewelven terug. Op de verdiepingen zijn de zitbankjes voor de poortwachters nog bewaard gebleven. De bovenzaal wordt door kolommen in drie beuken verdeeld. Deze kolommen ondersteunen kruisribgewelven. Enkele consoles zijn uitgewerkt als engeltjes met een banderol.

Eric Ryelandt: 'In de naoorlogse periode was er een wapenmuseum in ondergebracht. De wapens en uniformen dateerden uit de periode 1830-1945. Wat er achteraf mee gebeurd is heb ik niet kunnen achterhalen.'

's Nachts wordt deze poort verlicht.

Eddy De Scheemaecker: 'In 2005 nam de Sint-Michielsgilde De Hallebardiers (schermgilde uit 1444) hun intrek in de Kruispoort. Voor 66 jaar blijft de Kruispoort in erfpacht van de De Hallebardiers. Meer info op: www.escrime.be'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy