willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1810 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0001212)
Toon map op Google Maps

Ter Buerse - Ter Beurse te BRUGGE
(Vlamingstraat 35)

Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto: Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto: Balksleutel, versierd met het wapenschild van de familie van der Buerse.Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto: Beeld afkomstig van de gevel van het stadhuis.Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto: Overzicht van boven naar beneden op de elliptische trap.Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto: Schoorsteen in de conciërgewoning.Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto: Overzicht voorgevel
Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto: Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto: Parket op de eerste verdieping (voorplaats)Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto: Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto: Meubilair in de voorplaats op de eerste verdieping.Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto: Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto:
Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto: Trappaal van de trap om in het hoofdgebouw van het gelijkvloers naar de eerste v erdieping te gaan.Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto: Plafond in de voorplaatsl op de eerste verdieping.Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto: Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto: Overzicht van beneden naar boven op de elliptische trap.Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto: Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto:
Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto: Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto: Beeld afkomstig van de gevel van het stadhuis.Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto: Kassie-vloer in de kleder: misschien betreft het hier middeleeuwse straten.Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto: Ter Buerse - Ter Beurse BRUGGE foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Dit gebouw werd in 1423 opgetrokken in opdracht van Jacob van der Buerse. Tegenwoordig is de KBC eigenaar van dit bankgebouw.

Zijn naam is verbonden met het begrip 'Beurs', zoals we dat nu kennen. Dit komt doordat de hoteliers van de herberg Ter Buerse, die uit 1285 stamde en door Robert van der Buerse was opgericht, bekend waren omdat ze juridisch en commercieel advies gaven aan buitenlandse kooplieden. Dit functioneren ligt aan de basis van de huidige beurs. Dit is tevens de basis van het in vele talen gekende woord 'beurs' (b.v. 'bourse' in het Frans)

Tijdens de 18e eeuw werd de gevel van dit gebouw vervangen door een pilastergevel met een gevelbreed fronton. In 1947 werd de gevel echter in zijn oorspronkelijke toestand hersteld door Jos Priem, die zich hiervoor baseerde bouwsporen en oude gravures.

De gevel is verwant aan die van het Zwart Huis, dat uit dezelfde periode stamt.

De ingang met een spitsboog in Doornikse kalksteen heeft een rijkelijk versierde omlijsting, bezet met hogels, en bekroond door een kruisbloem.

De vensters zijn ingebouwd in rondbogige Brugse traveenissen. Deze worden gedecoreerd door gekoppelde drielobtraceringen.

Het interieur herbergt 2 van de originele beelden die de gevel van het stadhuis sierden voor dit gerenoveerd werd. In de vensters met loodglas zit o.a. het wapenschild van de familie van der Buerse verwerkt. Dit wapenschild is eveneens terug te vinden op de sleutelstukken van de onderslagbalken die het plafond van het gelijkvloers dragen.

Het gelijkvloers wordt met de eerste verdieping verbonden door een fraaie trap, met een opvallende trappaal en trapleuning.

Ook in de voorplaats op de eerste verdieping is een fraai plafond te zien met een oud ogende onderslagbalk, en een parketvloer.

De kelders zouden nog middeleeuwse staten omvatten, hoewel daarover toch enige twijfel heerst. De kasseien zijn in ieder geval wel suggestief...

De conciërgewoning bevat een zeer bijzondere, elliptisch gevormde trap, en enkele fraaie marmeren schoorsteenmantels.Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy