willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.1 door 2463 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŽ via Willekeurig
(Ref:0001022)
Toon map op Google Maps

Martelaarsplein te BRUSSEL-STAD / BRUSSEL
(Martelaarsplein)

Martelaarsplein BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Martelaarsplein BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Martelaarsplein BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Martelaarsplein BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Martelaarsplein BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Martelaarsplein BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Martelaarsplein BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Uniform plein ontworpen in 1774-1776 naar een ontwerp van de Leuvense architect Claude Fisco. Samen met het Koningsplein waren dit de eerste, op de tekentafel ontworpen pleinen van Brussel. Het betrof hier een vastgoedoperatie op initiatief van het stadsbestuur, waarbij voor 56 kavels een uniek uniform gevelconcept werd opgelegd. Sederd 1836-38 bevindt zich midden op het plein de crypte en het monument van de gesneuvelden van de septemberrevolutie, waardoor BelgiŽ onafhankelijk werd. Reeds jarenlang is dit plein een voorbeeld van Fasadisme en verkrotting van Brussel. (met dank aan Jurgen Coysman)
Elsje De Leener: 'Ik ben zaterdag naar Brussel geweest , gewoon een beetje rondlopen en genieten van de sfeer. Ik weet totaal mijn weg niet en het was dus straatje in straatje uit. Op een gegeven moment stond ik op een plein, het Martelaarsplein, wel al van gehoord nog nooit gezien. Ik was compleet overdonderd, het hectische gewoel van de straten waar ik net nog inliep was vervangen door een fantastische stilte, zo mooi en vredig, amper 4 mensen liepen er op het plein, heel raar. De prachtige gebouwen, de beelden, alles was zo mooi. Ik ben gewoon even gaan zitten en heb genoten van dit alles. Als ik na mijn dagje Brussel alles nog eens overloop, dan is de kennismaking met dit plein het mooiste van de dag geweest. 'FranÁais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy